Špatné dveře dokáží pobyt ve sprchovém koutě pořádně znepříjemnit. Přehlížení detailů se nevyplácí

 Dům 
12. prosince 2021 18:28 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Každému vyhovuje trochu jiný typ dveří do sprchového koutu Unsplash
Dříve hrály v koupelnách prim vany, v posledních letech se ale trend pomalu obrací a mnozí raději upřednostňují sprchové kouty. Při jejich výběru se lidé často řídí tvarem, velikostí nebo materiálem. Zaměřte však svou pozornost i na dveře. Špatné volby byste mohli hodně brzy litovat.

Před lety byly k dostání hlavně lacinější plastové sprchové kouty. Dnes už je situace naprosto jiná a výběr je skutečně široký. V záplavě nabídky ale mohou lidé opomenout zdánlivé drobnosti, které však mohou v praxi vadit více, než si na počátku myslíte. Řeč je například o dveřích. Existuje mnoho typů a je dobré se před pořízením  sprchového koutu dobře zamyslet nad svými požadavky. Každému bude totiž vyhovovat trochu jiný typ. A nejde jen o prostorové možnosti vaší koupelny, i když i tento aspekt hraje významnou roli.

Posuvné dveře

Mezi nejoblíbenější volbu dnešní doby patří posuvné dveře. Ideální jsou právě do malých prostorů, působivě vypadají i ve větších a prostorných koupelnách. Na druhou stranu je třeba si přiznat, že jde o nejrizikovějjší systém dveří. Pojezdy totiž představují nebezpečí zadrhávání při posuvu dveří. Při výběru se tedy zaměřte na kvalitu posuvného systému. Pokud se jedná o kolečkové pojezdy, zkontrolujte velikost koleček a jejich materiál. Kolečka by měla mít v průměru nejméně 2 cm a ideálně by měla být osazena bezúdržbovými ložisky. U koleček obecně platí, že čím jsou větší, tím spolehlivěji pracují. Další variantou posuvných sprchových dveří jsou dveře s takzvaným kluzákem. Tento systém je méně náročný na údržbu a máte téměř doživotní záruku bezproblémového a tichého provozu.

Pivotové dveře

Velmi elegantní a stále oblíbenější volbou jsou pivotové sprchové dveře. Jedná se o dveře zavěšené na otočných pantech. Existuje mnoho variant a typů. Jsou vhodné spíše do velkých koupelen. Velkou výhodou je, že umožňují velkou šířku vstupu. Otevírají se však směrem ven, což klade větší nároky na prostor. Navíc poté, co ze sprchového koutu vystoupíte, budou kapky ze dveří stékat na dlažbu, takže počítejte i s častějším vytíráním podlahy. A při maximálním otevření dveří cca do 135 stupňů musíte dávat pozor, aby nenarazily například do umyvadla nebo do vstupních dveří.

Pantový systém

Pantový systém otevírání dveří je spojen s jejich provedením ve skle. Vybírejte pouze bezpečnostní kalené sklo, zvlášť pokud se jedná o takzvané bezrámové konstrukce sprchových koutů a dveří. Pokud sklo není usazeno v hliníkovém rámu, vytváří velký estetický efekt, ale mělo by mít tloušťku alespoň 6 mm na otevíracích dveřích a pokud možno ještě o dva milimetry více na pevné části, které jsou spojeny s dveřmi pomocí pantu . U pantového otevírání skleněných bezrámových konstrukcí jsou nejlepší volbou celomosazné panty, které dokážou spolehlivě udržet těžká bezpečnostní skla sprchového koutu a dosahují životnosti až 30 let.

Zalamovací dveře

Zalamovací sprchové dveře jsou dobře známou variantou ještě z dob vlády plastových sprchových koutů. V dnešní době jsou ale oživeny nadčasovým lehkým designem, který se stále častěji vkrádá do českých koupelen. Předností zalamovacích dveří je malá náročnost na prostor, snadno se složí do rohu sprchy, kde nepřekáží a zabírají minimum místa. Navíc z nich po použití nestéká voda do koupelny, ale zůstane ve sprše. Dbejte však na vyšší hygienu a častější údržbu dveří. Zabráníte tak vzniku nepříjemných plísní, které se mohou objevit při nedostatečném proschnutí dveří ve vlhké místnosti.

Na co si dát ještě pozor

Pokud už víte, jaké sprchové dveře budou zdobit vaši novou koupelnu, zaměřte se na kvalitu provedení. Hlavní funkcí všech dveří je těsnost, která zabrání protékání vody ze sprchy. A spolehlivou těsnost zajistí správný rozměr dveří a vhodně umístěné těsnění z pevného a nejlépe plísním odolného materiálu.

Nepodceňujte ani použité materiály u jednotlivých součástí dveří. Myslete na to, že každodenní styk s vodou a vlhkostí nese nepříjemné následky v podobě vodního kamene, náchylnosti k tvorbě plísní a zkrácené životnosti některých materiálů. Proto sáhněte po materiálech speciálně určených pro použití v koupelnách a s jednoduchou údržbou. Určitě se setkáte s nerezí, chromem, mosazí, speciálním plastem a silikonem. I tady je však potřeba kontrolovat kvalitu.

Zdroj: lowes.com, Ravak, koupelnovevybaveni.cz, bellabathroom.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod