Pečujete o své domovní dveře. Rady, aby vám dlouho a dobře sloužily

 Dům 
16. listopadu 2021 17:06 / Ema Maxová
  0
📷
1 fotografie v galerii
K pravidelné péči o dveře rozhodně patří jejích omývání, agresivním čistidlům
 se ale vyhněte Shutterstock
Vítají nás, když jdeme domů, ale jsou i naší vizitkou, když u nich čekají návštěvy, než jim otevřeme. Řeč je o domovních dveří, které se každodenním používáním opotřebovávají. A proto bychom jim měli věnovat pravidelnou péči a údržbu a nečekat do chvíle, kdy se něco rozbije. Víte, jak se ke vchodovým dveřím, které jsou jedním z nejzkoušenějších ochranných prvků domácnosti, (ne)chovat? 

Vchodové dveře dostávají každý den pořádně zabrat. V létě do nich pere sluníčko, v zimě se do nich opírá mráz a ani v propršených dnech a podzimních plískanicích to nemají vůbec jednoduché. „Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, jsou vstupní dveře poměrně složitým mechanismem, který potřebuje minimálně jednou do roka údržbu. Ta sice není nijak náročná, ale pokud chceme, aby nám dveře dlouho a dobře sloužily, rozhodně bychom ji neměli opomíjet,“ říká Stanislav Obyt, obchodní ředitel společnosti, která je tradičním českým výrobcem dveřních výplní.

Vyhněte se agresivním čistidlům


K pravidelné péči o dveře rozhodně patří jejích omývání. Pokud jsou dveře zaprášené či špinavé od bláta, což na podzim bývá docela běžné, sáhněte po mýdlové či jarové vodě (prostředky s neutrálním pH) a dveře jí lehce omyjte. Ani při silnějším znečištění (polití dveří barvou, postříkání izolační pěnou) nepoužívejte chemická čistidla či abrazivní prostředky s jemnými částicemi, které by mohly dveře poškrábat. Vždy používejte jemný hadřík. Drátěnky a hrubé kartáče nechte na jiné příležitosti. Pokud si nevíte rady, neváhejte kontaktovat odborníky, kteří vám s postupem poradí tak, abyste materiál dveří neponičili. 

Nepřehánějte
 to s vodou

Určitě už jste slyšeli tu otřepanou frázi, že co je mokré, je čisté. Určitě tedy také víte, že to mnohdy není tak úplně pravda. U dveřních výplní rozhodně ne. K jejich čistění vám bohatě postačí navlhčený hadřík. Vzít špinavé dveře hadicí nebo vapkou (tlakovou myčkou) rozhodně není dobrý nápad. U dřevěných dveří je také důležité se o materiál starat a ošetřovat ho přípravkem na olejové bázi. 

Celoplošně omývejte vždy i dveře se skleněnými výplněmi, i když třeba sklo není zrovna špinavé. Chcete-li se vyvarovat zaschlým mapám nebo kapičkám vody, opět používejte jen lehce navlhčený jemný hadřík. 

Pečujte o panty a kliky


Dveře ale nejsou jen deska, která vyplňuje futra. Při pravidelné péči by se nemělo zapomínat ani na všechny jejich komponenty – kliky, madla, klepadla či dveřní závěsy (panty). I zde platí pravidlo nepoužívat žádné abrazivní přípravky a hrubé kartáče. Doplňky dveří bývají často z měkkých kovů, jako je ocel či mosaz, a pro ty se prodávají i speciální čistidla. Když už budete u leštění kliky, zkontrolujte rovnou, zda na ní není uvolněný šroubek – tzv. červ, to se totiž mnohdy stává. Pokud ano, zkuste ho dotáhnout, případně rovnou vyměnit. Pozor ale když ho budete kupovat, musíte zvolit správnou délku. 

Dveřní závěsy jsou kategorií samy pro sebe. Kromě toho, že vám mohou dveře vrzat kvůli nepromazaným pantům, mohou se i špatně dovírat či drhnout. U vchodových dveří je ideální panty promazat silikonovým olejem a případně je i seřídit. Pokud si na vyvážení dveří sami netroufáte, není nic jednoduššího než si pozvat odborníka. 

Těsnění

Není snad nic horšího než pod dveřmi profukující chladný vzduch doplněný o otravný zvuk meluzíny. Aby nás dveře chránily před venkovní zimou, měly by dostatečně těsnit. Pro výrobu těsnění se zpravidla využívá plast, který je poměrně stabilní a na rozdíl od jiných materiálů se ani vlivem teplotních změn či vlhkosti příliš nerozpíná. V zimě je ale každá strana dveří vystavena extrémně odlišným teplotám a v těchto podmínkách mohou být i na plastovém těsnění patrné změny. 

Aby bylo těsnění co nejdéle v dobré kondici, tedy pružné a celistvé, potřebuje stejně jako ostatní kovové komponenty dveří pravidelně promazávat. 

Pozor na průvan


Znáte to, v létě často necháváme všude otevřená okna i dveře, aby nám to doma hezky profukovalo a lépe se v parnech dýchalo. Proudící vzduch je často velmi osvěžující, ale když se najednou ozve rána, nevěstí to nikdy nic dobrého. Mnoho z nás tak používá zarážky do dveří, abychom jejich nechtěnému zavření průvanem zabránili. Pozor ale, jak to děláte. „Je nutné dveře pečlivě zajistit a nedávat jen tak někam nějaký předmět, protože prudký pohyb dveří a náhlé zastavení o nějakou zábranu někde na zemi může způsobit torzi ve dveřním křídle a následné prasknutí prosklených částí, v extrémním případě i poškození celého dveřního křídla,“ varuje Stanislav Obyt.

TIP na závěr: Ozdoby na dveře pověste, ale… 

Věnce, zvonečky či květiny jsou určitě hezkým zkrášlujícím prvkem vstupních dveří do vaší domácnosti. Místo pomocníků, kteří na povrchu dveří napáchají často nevratné škody – oboustranné lepicí pásky, tavné pistole, izolepy, špendlíky nebo rovnou hřebíky, zkuste raději použít třeba speciální hák, který se umístí na vrchní hranu dveří, popřípadě sáhněte po ozdobné stuze, kterou můžete za dveře také hezky zaháknout. 

Zdroj: VP trend, rustica.comthefrontdoorco.com.

Témata: dveře, péče, dům, bydlení
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47