I psi mohou o svátcích mlsat. Upečte jim jejich vlastní "cukroví"
Cukr, ořechy, kandované ovoce, čokoláda, máslové náplně, muškátový oříšek a mnoho dalších surovin, které při výrobě cukroví používáme, může psům způsobit nemalé obtíže. V některých případech jen bolesti, v nejhorším i smrt.
Upečte psům vlastní „cukroví“
Pokud svého psa chcete ve vánočním období hýčkat a nechat ho, ať si také, jako vy, bezdůvodně a beztrestně zamlsá, upečte mu psí pamlsky. Mnohem vhodnější než cukr bude pro psa pamlsek z jater, lososa, ovesných vloček a bylinek. Pes se po něm bude moci utlouct a navíc mu po něm nebude špatně.
Sušenky z lososa
Potřebovat budete čtvrt kila lososa, stroužek česneku, 5 vajec a půl kila celozrnné mouky. Lososa umelte s česnekem, přidejte vejce a mouku a dobře promíchejte. Vždy záleží, jak máte velká vejce a jakou mouku koupíte, proto mouku přidávejte postupně, dokud nebudete mít hezké lité těsto. To poté vylijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte dozlatova. Poté nakrájejte na malé kousky a skladujte v lednici. Česnek obsažený v pamlskách navíc posílí imunitu psa. Díky tomu se může vyhnout například psincovému kašli, o kterém jsme psali nedávno.
Tuňákové rybky
Na jednu konzervu tuňáka ve vlastní šťávě budete potřebovat 100 gramů kukuřičné mouky, 100 gramů pšeničné mouky, lžičku sušené petrželky a 1 stroužek česneku. Tuňáka nechte okapat a s ostatním surovinami spojte v těsto. To poté na vále rozválejte tak, aby bylo 5 mm vysoké a vykrajujte libovolnými formičkami. Na 180°C pečte zhruba půl hodiny, ale raději sušenky kontrolujte.
Játrové čtverečky
Nejjednodušší recept, ze kterého se váš pes zblázní. Stačí vám půl kila jater a půl kila ovesných vloček. Přidat můžete majoránku a česnek. Játra rozemelte, přidejte vločky, majoránku a sušený česnek (zhruba ½ lžičky) a lžící rozprostřete po plechu vyloženém pečícím papírem. Pečte pomalu dozlatova, poté rozkrájejte na kostičky. Buď skladujte v lednici, nebo dejte ještě sušit na topení. Jakmile sušenky vyschnou, můžete je mít i v dóze.
Mrkvové sušenky
Na toto „cukroví“ budete potřebovat jednu mrkev, 120 gramů celozrnné mouky, 80 gramů pšeničné mouky, 50 gramů jater (tepelně upravených a nasekaných), 1 vejce a lžíci oleje. Všechny suroviny umíchejte v hnětači a poté ještě přidejte 100 ml vody a znovu promíchejte. Těsto by nemělo lepit. Nakonec ještě zpracujte na vále a vykrajujte jako linecké – třeba ve tvaru psích kostiček. Na 160 °C pečte asi 30 minut.