Pštros je dobrý hlídač a jeho vejce vydá za 20 slepičích

 Mazlíčci 
15. listopadu 2019 12:14 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pštros se při narušení prostoru nezdráhá zaútočit Depositphotos
Někdo má doma psa, někdo kočku a někdo si pořídí pštrosa. Nejenže je dobrý hlídač, ale jeho chov je nenáročný. Jedno pštrosí vejce navíc vydá za dvacet slepičích.

Výška pštrosa přesahuje u samce i dva metry, váží zhruba metrák. Pštros je divoký a rychlý a má velkou sílu. Dokáže běžet i několik minut rychlostí až 70 kilometrů v hodině, takže mu jen tak někdo neuteče.

Klidně zaútočí

Pokud někdo naruší jeho prostor, upozorní na to v lepším případě pronikavým pískáním, v tom horším klidně zaútočí. Může se to vymstít zlodějovi, který se vydá k vám do domu a půjde přes zahradu. Pštros si s ním poradí. Myslete ale na to, že je dobré mít výběh pro pštrosa blízko vašeho domu a být s ním v kontaktu, aby si na vás zvykl.

Zvíře nemá žádné velké nároky na péči. Stačí mu jednoduchý přístřešek nebo stodola. Dospělý jedinec snese i teploty hluboko pod nulou - až kolem minus 20 stupňů, takže se nemusíte bát, že by v našich podmínkách trpěl.

Pštros se živí především rostlinami, ale není úplný býložravec. Nají se trávy, stromů, keřů, květů, ale nepohrdne ani hmyzem nebo larvami. Dávat mu můžete i směs granulí a obilovin nebo řezané seno. Musíte mít velkou napáječku, pštros potřebuje velké množství vody.

Je potřeba zajistit větší výběh a dobrou pastvu, nejlepší je jetel nebo vojtěška. Nezapomínejte ani na pevné, vysoké a bezpečné oplocení, aby pštros neutekl. Mělo by mít alespoň kolem dvou metrů a zajištění i vespod pro případ, že by přišla na svět mláďata.

Za 20 slepičích

Samička ročně snese i kolem 50 vajíček, z nich může vzejít zhruba polovina kuřat. Pokud si budete chtít dát místo slepičího vajíčka pštrosí vejce, počítejte s tím, že bude vážit přes kilo, takže vydá asi jako 20 slepičích vajíček. Proto z něj může být pro jednoho až příliš velká svačina, takže je lepší ho použít pro velký oběd nebo například při pečení a podobně. Pokud chcete udělat míchané pštrosí vejce, nají se i deset lidí.

Vyhledávané je i pštrosí maso, o kterém se říká, že je ještě zdravější než krůtí. Maso je červené, jemnější a také chutnější. Maso můžete například upéct, udělat si z něj medailonky, ale hodí se také na čínu, guláš a dobře se griluje. Jaký mazlíček se k vám hodí podle zvěrokruhu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47