Potkali jste cizího psa? Rady, na co si dát pozor a jak se ubránit útoku

 Mazlíčci 
12. února 2018 14:48 / Šárka Sokolská
  14
📷
4 fotografie v galerii
Hladit si každého psa, kterého potkáte, nemusí skončit dobře Shutterstock
Potkat v parku nebo na ulici roztomilého pejska svádí k tomu si ho pohladit. A zvlášť je to velké lákadlo pro děti. Takové setkání může v lepším případě skončit zablácenými kalhotami, ale bohužel také katastrofálně. Poradíme vám, jak se chovat, co nedělat a na co si dát pozor.

Jsme národem pejskařů. O tom svědčí i čísla. Podle nich je poměr psů k počtu obyvatel u nás jeden z nejvyšších na světě. Psi patří bezesporu k právoplatným členům každé rodiny. Nicméně občas se objevují zprávy i tom, že pes někoho napadl. Existují určitá pravidla, jak se chovat k cizím psům ve vyhrocených situacích.

Ignorovat a nehladit

Zásadní pravidlo číslo jedna je nekomunikovat, nelákat a hlavně ignorovat cizí psy. Nikdy se nesnažte brát jim jejich hračky či aport, neházejte po nich žádné předměty. A toto byste měli především vysvětlit vašim dětem. Stejně tak jim zdůrazněte, aby nikdy nehladily psa, kterého neznají. Nejprve se zeptejte jeho majitele, jestli je možné si psa pohladit, a i tak postupujte s nejvyšší opatrností. Stejné doporučení platí pro krmení.

Zachovat klid

Většinou se na ulici nebo v parku setkáte se psem, který má svého majitele. Mnohem složitější je situace, kdy se potkáte se psem, který se zatoulal a nemá na blízku svého majitele, který by si ho odvedl. Tady už se může ukrývat vážné nebezpečí. Odborníci radí, abyste v takovém případě vždy zachovali klid. Pokud jste na procházce nebo právě běžíte, zastavte se. Pes je většinou jen zvědavý, očichá vás a odběhne. Nesnažte se ho hladit, i když vypadá klidně. Nedělejte žádné prudké pohyby, které by psa mohly rozdráždit nebo vyprovokovat k útoku.

Neutíkat

Nikdy také neutíkejte. V případě, že na vás pes doráží, pomalu ustupujte, nejlépe čelem ke zvířeti na bezpečnější místo, kterým může být blízká prodejna, dům, automobil, oplocený pozemek, kam se pes za vámi nedostane.

Když pes zaútočí

Psi obvykle vysíláají signály, než zaútočí. Více o tomto tématu jsme psali zde. Ale pokud už k tomu dojde, je nutné se zachovat tak, aby vám ublížil co nejméně. Proto se k němu otočte bokem a nastavte mu ruku. Zní to sice hrozně, ale může vám to zachránit život. Jinak by se vám mohl zakousnout do nohy, břicha, obličeje nebo vám klidně prokousnout hrdlo. I kdyby vás zvíře povalilo na zem, zůstane zakousnuté do předloktí, čímž si ho stále držíte od těla. Dívejte se spíše na zem než na šelmu a stále buďte v klidu. Až se pes zakousne, skloňte ruku a trochu s ní trhněte. To je pro něj povel, aby se stáhnul a pustil.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008