Čivava je inteligentní a roztomilá, k malým dětem se ale nehodí

 Mazlíčci 
30. dubna 2019 14:40 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čivava je nejmenší pes na světě Depositphotos
Mezi oblíbené psy patří čivava. Je malá a roztomilá, takže si vás dokáže okamžitě získat. Málo se o ní ví, že je díky ostražitosti dobrým hlídacím psem nebo schopným sportovcem. Na druhé straně se ale nehodí k velmi malým dětem a rozmazlování se vám může vymstít.

I když je čivava drobným zvířetem a nejmenším psem na světě, doprovází ji mimořádná osobitost. Má ostražitou povahu, takže dobře předjímá situace. Přestože by to do ní nikdo neřekl, je dobrý hlídací pes. Umí totiž upozornit na to, pokud hrozí nějaké nebezpečí nebo se děje nějaká nekalost. Nebojácně taky brání svého pána.

Inteligentní pes

Pokud budete tento druh plemene učit a věnovat tomu čas, dokážete ho naučit skoro vše, co psi umí. Je totiž velmi inteligentní. Čivava přitom není náročná na krmení a denně si vystačí i s polovinou hrníčku granulí. Velkou starost nebudete mít ani s péčí o srst. Stačí pár minut týdně.

Čivava ráda tráví čas s lidmi ze svého okolí. Nemusíte mít ale obavu se někam vzdálit a bát se, že přijdete domů a najdete roztrhané polštáře nebo gauč. Nezpůsobí totiž takové škody jako jiní psi, maximálně najdete rozkousanou tkaničku nebo botu. Nenechávejte ji ale samotnou dlouho.

Aktivní, zimomřivá a nevhodná k dětem

Tento pes je úspěšný ve sportovních aktivitách. Je aktivní zvíře a nejde jen tak lehce unavit. Účastnit se s ním můžete i psích výstav. Hodí se do bytu i domu, je ale vhodný hlavně pro chov uvnitř. Čivava nemůže žít venku, protože je náchylná na zimu. Není tedy vhodná na zahradu. Na zimní procházky jí pořiďte svetřík nebo obleček, který ji bude chránit před mrazem.

Čivava není příliš dobrá pro malé děti. Při hraní ji mohou lehce přehlédnout a ublížit jí, naopak pes se může bránit při něčem, co mu bude nepříjemné, a tím pádem zranit dítě. Hodí se k dětem starším desíti let, k mladším byste ho dávat neměli.

Jasná pravidla

Čivavy se často upínají na jednu osobu, takže mohou být žárlivé a majetnické. Musíte jim určit pravidla, protože pokud je budete rozmazlovat, těžko je pak budete nutit k poslušnosti. Když si ji naučíte spát v posteli, už ji z ní nedostanete. Pokud si bude u televize ležet uprostřed gauče, vy už se tam nebudete moct natáhnout, protože vám pes dá najevo nespokojenost kvůli tomu, že mu zaberete místo. O nejoblíbenějších psech jsme psali zde.

Témata: čivava, chov psů
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve