Pokojové rostliny, které mohou ublížit vašim mazlíčkům

 Mazlíčci 
20. března 2018 13:25 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Je dobré vědět, co může být pro vaše zvíře nebezpečné Shutterstock
Všichni si užíváme, že si domů můžeme přinést trochu přírody v podobě pokojových rostlin. Pokud ale máme zároveň i domácí mazlíčky, nemusí to vždycky dělat dobrotu. Některé rostliny mohou být pro zvířata nebezpečné až smrtící. Zde čtěte o několika z nich.

Někdy jsou jedovaté rostliny pro zvířata přirozeně odpudivé například tím, že chutnají hořce. Někteří mazlíčci také nemají nutkání rostliny okusovat, takže se rovněž nemáte čeho bát. Nicméně každý majitel by měl vědět, které rostliny jsou pro jeho mazlíčky škodlivé, takže se buď může rozhodnout si je vůbec nepořizovat, nebo zasáhnout, kdyby se do nich jeho zvíře pustilo.

Kdy dbát zvýšené opatrnosti

Obzvláště opatrní byste měli být, když domů přinesete nějaké nové květiny, ať už řezané nebo v květináči. To samé platí pro situaci, kdy květiny dostanete darem. Může se vám také stát, že budete hlídat zvíře přátel, a proto je dobré zjistit si, jestli má tendence rostliny okusovat, a dát si na to pozor. Pokud máte podezření, že by nějaké zvíře ve vaší domácnosti mohlo být otrávené, okamžitě zavolejte veterináři.

Aloe

Aloe je známá tím, že je v mnohém prospěšná lidem. Dokáže tišit popáleniny a lze ji využít i v kuchyni. Zvířatům ale může způsobit zvracení, průjem, nechutenství nebo třas. Všechny příznaky platí jak pro kočky, tak pro psy.

Lilie

Lilie jsou populární, ať už v květináčích nebo v pugétech, a proto se mohou do vaší domácnosti dostat poměrně často. Lilie dlouhokvětá a lilie „stargazer“ patří mezi ty nejjedovatější druhy pro kočky a lopatkovec může vyvolat nepříjemné symptomy u koček i u psů.

Dracéna

Dracéna je velmi nenáročná na pěstování a daří se jí i v podmínkách, kdy se jí nedostává příliš světla. Na druhou stranu je ale jedovatá pro psy i kočky. Obsahuje totiž chemickou látku označenou jako saponin, která při pozření způsobuje zvracení (někdy i s krví), nechutenství nebo slintání. Ublížit vám mohou i rostliny na zahradě. Zde jsou některé z nich.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47