Jak poznáte, že váš pes trpí stresem? Tyto signály byste neměli dlouho přehlížet

 Mazlíčci 
11. dubna 2018 09:55 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Stres u psa může mít různé příčiny Shutterstock
Stres zažívá někdy každý. Někdo ho bere jako součást života a vyrovnává se s ním dobře, někdo zase hůře. Stresem však nemusí trpět jen člověk, ale také jeho pes. Co ho způsobuje, jak se u zvířete projevuje a jak ho vyřešit? Nejlepší je mu předejít. Pomáhají ale i vhodné přípravky.

Stresem se obecně rozumí reakce organismu na nadměrnou zátěž nebo ohrožení. Slovo se používá také v souvislosti se zhoršením zdravotního stavu nebo poklesem fyzické výkonnosti. Spouštěčem stresu u psů může být řada věcí. V první řadě jsou to situace, které naruší všední život mazlíčka.

Velký hluk

Neklid se projeví při změně prostředí, a to například stěhováním, cestováním, návštěvami, změnou majitele nebo při přítomnosti na různých kulturních akcích, kde jsou zvířata vystavena nadměrnému hluku i velkému množství lidí. Negativně působí zmíněný zvýšený hluk, protože psi mají citlivější sluch než lidé. Proto trpí například při bouřce nebo ohňostrojích. Psi s epilepsií mohou při nadměrném hluku dostat i epileptický záchvat. Jak psa odnaučit strachu z veterináře se dočtete zde.

Mezi příznaky stresu patří například nervozita, když pes reaguje nestandardně na situace, při nichž bývá obvykle v klidu, ale také nesoustředěnost a neklid s neustálým pobíháním. Dalším projevem je nadměrné olizování, které může vést až do stadia sebepoškození. Výjimečné není ani devastování věcí. Může nastat například v situaci, kdy psa necháte samotného. On pak poničí nábytek. Žvýkání je pro něj totiž velmi uklidňující.

Nastat může zvracení i průjem nebo alergie, protože stres oslabuje imunitní systém, a proto je potom horší se bránit vnějším vlivům. Pes trpící stresem může odmítat žrádlo. Typické je to pro jednotlivce z útulku nebo při tréninku, když se na zvíře klade velká zátěž. Mohou ale nastat i opačné situace, kdy je pes doslova nenasytný.

Pokud je pes ve stresu, může mít nepříjemný zápach. Stresové situace totiž zvyšují tvorbu žaludečních šťáv, které zápach způsobují. Dalším symptomem mohou být lupy nebo línání. Může to ale souviset i se špatným stravováním. Některým psům se také při stresu změní barva jejich očí. Další z nich při stresu nadměrně funí. Vodítkem může být i strnulý pohled, když váš mazlíček nehnutě hledí na bezvýznamný předmět.

Prevence i přípravky

Nejlépe uděláte, když se stresovým situacím vyhnete. Nesmíte nechávat například psa samotného, nevystavovat ho zbytečně stresovému prostředí a také je potřeba dbát na jeho zdraví. Pokud už se ve stresu ocitne, můžete použít i různé přípravky. Sáhnout můžete po tabletách na bázi theaninu, aminokyseliny přítomné v čaji, která má zklidňující účinky. Použít lze i kapky a ochucené tablety s tryptofanem, což je předchůdce serotoninu, hormonu dobré nálady. Přípravek je pro delší užívání u zvířat s úzkostmi.

Pro psy s alergiemi jsou vhodné želatinové tablety s obsahem hydrolyzátu alfa kaseinu. Účinkují po krátké době. Pořídit lze i syntetické psí feromony. Mají formu difuzérů, sprejů nebo obojků. K mání jsou i zklidňující gely a tablety podané veterinářem. Jejich nevýhodou je ale utlumenost a ospalost, která může trvat i několik dní.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47