Nezajištěný pes v autě představuje velké nebezpečí. Jak jej správně převážet?

 Mazlíčci 
21. května 2017 13:05 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nepřipoutaný pes může ohrozit nejen sebe, ale i vás. Shutterstock
Dle zákona je řidič povinen zajistit bezpečnost přepravovaného zvířete a zabezpečit jej tak, aby neohrozilo řidiče ani přepravované osoby. Volně se pohybující pes může způsobit dokonce i nehodu a při nárazu vážně ohrozit nejen sebe, ale všechny osoby uvnitř vozidla. Jak tedy bezpečně psa převážet?

Postroj s pásem

Psa můžete převážet klidně na zadních sedačkách automobilu. Pro váš komfort dejte pod psa buď obyčejnou deku, nebo speciální psí deku. Psa oblečte do postroje, ke kterému pořiďte speciální psí pás a jednoduše ho připoutejte jako sebe. Pás má nastavitelnou délku, takže psa nijak nepříjemně neomezuje, ovšem jeho, a samozřejmě i vaši, bezpečnost zajistí skvěle. Nastavte pás tak, aby mohl pes sedět i ležet, ale ne se volně pohybovat po autě. Výhodou postroje s pásem je, že náklady na něj jsou oproti ostatním možnostem velmi nízké.

Přeprava v kufru

Tento způsob je mnohem čistější variantou přepravy psa. Zadní sedadla máte volná a dokonce i relativně čistá. Psa v kufru nemusíte nijak poutat, ale určitě si pořiďte nylonovou autosíť nebo ještě lépe mřížku. Síť sice psu zabrání, aby přeskočil na zadní sedačky, nebo dokonce k řidiči, ovšem při nárazu nemusí psa udržet. Mřížka je proto lepší variantou.

Přepravka

Menší psy můžete umístit do přepravky, ve které sice pes nemá možnost volného pohybu, ale když ho budete na přepravku učit od štěněte, bude se v ní cítit bezpečně. Nikdy psa do přepravky nenuťte násilím. Přepravku v autě zajistěte, aby se při případném nárazu nemohla po autě pohybovat. Zajištěná přepravka je velmi bezpečným způsobem převozu psa.

Klec

Větší psi již potřebují kovovou klec, která se dá buď sehnat univerzální, nebo se vyrábí i na míru. Je to nejdražší způsob převozu psa, ale rozhodně je nejbezpečnější. Dělají se i takové klece, které jsou z velmi pevného materiálu a při nárazu do zadní části vozidla se nezdeformují a psa chrání.

Aby neměl pes z klece strach, nikdy ji nepoužívejte jako trest. Nikdy do ni psa neposílejte s rozzlobeným tónem, aby si ji nespojil s nepříjemným pocitem.

A jak převážíte svého psa vy? Jak snáší jízdu autem? Vaše komentáře si rádi přečteme.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod