Inteligentní kamarád: Potkan je čistotný, zábavný a přítulný

 Mazlíčci 
03. července 2018 08:20 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dokázal si získat srdce mnoha nadšených majitelů Shutterstock
Potkan je pro většinu lidí synonymem něčeho odporného. Divoce žijící vskutku pozitivní pocity nevyvolává, ale jeho laboratorní příbuzný si dokázal získat srdce mnoha nadšených majitelů. Podaří se mu okouzlit i vás?

Potkan je totiž komunikativní, inteligentní, společenský, zábavný a přítulný. Navíc je čistotný. Na nudu si v jeho společnosti rozhodně stěžovat nebudete. Navíc je skromný a nenáročný. Jisté je, že sdílet domácnost s někým, kdo oplývá takovými vlastnostmi, je radost.

Udělá radost dětem i seniorům

Potkan je ideální domácí zvíře, a nejen pro děti. Radost může přinést například i osamělému staršímu člověku, který si už na péči o náročnější zvíře netroufá. Péči o potkana totiž zvládne každý.

Laboratorní potkani jsou příbuzní divoce žijících potkanů (jak je vypudit z domu, jsme psali zde), kteří byli před mnoha desítkami let domestikováni pro pokusné účely. Postupně se přizpůsobili životu v zajetí, zbavili se původních projevů chování a vyvinuli se v přítulná a snadno ochočitelná zvířátka.

Dožívá se jen asi dvou let

Laboratoř sice potkana domestikovala, ale bohužel ho v důsledku pokusů zatížila náchylností k řadě nemocí, kterým doma chovaní potkani často podléhají. Zatímco divoký potkan se běžně dožívá sedmi let, laboratorní potkan umírá zpravidla kolem druhého roku života.

Potkan potřebuje vyšší klec

Potkan je šplhavý tvor, tomu musíte přizpůsobit jeho obydlí. Hodí se vyšší klec s alespoň dvěma patry. Uvítá žebříky a různé prolézačky, které mu rejstřík pohybu v kleci obohatí.

Jako podestýlka na dno klece mohou sloužit hobliny, seno nebo řezaná kukuřičná vřetena, která jsou sice v porovnání s ostatními podestýlkami dražší, ale jsou nejvhodnější. Prach z hoblin či sena totiž může u potkana vyvolávat alergické reakce.
 
Nejšťastnější však potkan je, když může být s páníčkem nebo se volně pohybovat po místnosti. Časté procházky mimo klec miluje.

Nekrmte ho zbytky z kuchyně

Potkan patří mezi všežravce, což ale neznamená, že ho máte krmit zbytky z kuchyně. Prodejny chovatelských potřeb nabízejí široké spektrum speciálních krmiv. Neplatí však, že čím dražší krmení, tím je lepší.

Mnohdy stačí koupit obyčejnou směs zrní a ostatní důležité živiny doplnit jinou formou. Příležitostí je dost, potkan má totiž rád skoro všechno. Svědčí mu obilné vločky, kukuřičné lupínky, neloupaná rýže, ovoce, čerstvá nebo sušená zelenina, tvaroh, bílý jogurt, vařené maso, piškoty, ale i vařené těstoviny nebo brambory. Nezapomeňte ani na napáječku s vodou.

Potkan má rád společnost, takže uvítá, když mu pořídíte kamaráda. Vůči člověku nebude o nic méně přítulný. Pamatujte ale na to, že není vhodné mít doma páreček. Potkani se totiž množí celý rok a v jednom vrhu se rodí až 15 mláďat. Pokud si nechcete zařídit vlastní chov, volte raději potkany stejného pohlaví.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod