Co to znamená, když váš pes třepe hlavou

 Mazlíčci 
03. srpna 2018 13:10 / Marie Popelková
  3
📷
3 fotografie v galerii
Někdy je zánět natolik nepříjemný, že je potřeba psa nechat odborně ošetřit veterinářem Shutterstock
Třepe váš pes hlavou, zapáchá mu z uší nebo si je častěji škrábe? Pak neváhejte a navštivte vašeho veterináře. Může se jednat o zánět.

Především v letních měsících se u psů objevují onemocnění uší, jako jsou záněty zvukovodu, kvasinkové infekce, ale i osiny zapadlé do zvukovodu.

Jak ho poznat?

Příznaky zánětu zvukovodu jsou především časté třepání hlavou a drbání ucha. V případě, že je ucho velmi špinavé, zapáchá, vytéká z něj páchnoucí tekutina, jeho povrch je zarudlý či zdrsnělý, nebo si zvíře nezvykle často drbe ucho, třepe hlavou, tře uši o koberec apod., vyhledejte veterinární pomoc. Více o zánětu zvukovodu zde.

Jak na zánět?

Uši vyčistěte standardním způsobem – čištění uší u psů by mělo být pravidelné. Pokud má pes hodně chlupů v uších, pak dle potřeby vystříhejte dlouhé chlupy. Zevní zvukovod ošetřete lékem − kapkami nebo mastí.

Jak čistit psí uši?

Uši by se měly u psů čistit pravidelně a důkladně. Čištění pomocí kapek je jednoduché. U většiny psů přichází automaticky úleva, jakmile to zjistí, proto nebývá čištění problém.

Jednou rukou natáhněte psovi ušní boltec a pevně si ho přidržte, druhou rukou do zvukovodu aplikujte ušní kapky. Mělo by jich být takové množství, až máte pocit, že z ucha přetečou ven. Poté psovi promasírujte zvukovod až k hlavě. Pak psa nechte, aby si přebytek tekutiny z ucha vytřepal sám.

Po vytřepání přebytku tekutiny vytřete a vysušte ušní boltec a zevní část zvukovodu vatovým tamponkem, buničinou nebo špejlí do uší.

Správně by měl být tampon po výplachu a vytření ucha zašpiněný minimálně. Pokud je špinavý, opakujte výplachy ucha raději denně, dokud nezůstane čistý. Pak už čistěte uši podle potřeby, tedy obvykle jednou týdně. Zbytečně časté čištění také ničemu nepomůže. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod