Když je třeba rozloučit se s vaším zvířecím parťákem: Místa, kde může mít důstojný pohřeb

 Mazlíčci 
15. února 2019 15:34 / Terezie Zamlynová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každý páníček se chce s domácím mazlíčkem důstojně rozloučit Shutterstock
Světlem v tomto pochmurném tématu je, že se situace v posledních letech značně vylepšila i pro lidi ve velkých městech. Světu podnikání se zvířecími pohřby otevřela další brána. Nutno dodat, že potřebná. Bolest ze smrti sice nezažene, ani nezmírní, domácí mazlíček ale bude v srdci navždycky zapsán důstojně až do svého konce.

Okamžiky, kde je třeba doprovodit zvířecího parťáka, jak se říká „na druhý břeh“, jsou pro každého chovatele ty nejsmutnější, které soužití s ním obnáší. Vyhnout se jim však nelze. Průchod tak dostávají slzy, smutek a často též palčivá otázka, jak s tělem (nejčastěji) čtyřnohého kamaráda co nejdůstojněji naložit.

V počtu domácích mazlíčků na celkový počet obyvatel v Evropě držíme u nás prvenství. Česká republika je považována za velmoc, v každé druhé domácnosti je chovaný pes nebo kočka. Psů žije v naší zemi prý kolem dvou milionů, koček více než milion. Je to údaj opřený o statistiky o počtech domácích mazlíčků v Evropě, který pravidelně zveřejňuje zejména organizace FEDIAF (The European Pet Food Industry Federation) – Evropská federace výrobců krmiv pro domácí mazlíčky a u nás také společnost GFK.  

Jen v Praze je například u pražského magistrátu evidováno více než 100 tisíc psů (údaj z konce roku 2016), a to se dá předpokládat, že nejde o přesné číslo, poněvadž ne každý chovatel má svého psa evidovaného.

Palčivý problém

Právě ve velkých městech však donedávna nikdo příliš nepamatoval na to, co mají majitelé udělat s těly mazlíčků po jejich smrti. Kdo žije v domku s pozemkem nebo vlastní zahrádku, problém, kam zvířátko uložit k poslednímu odpočinku většinou vyřešili jednoduše. A k hrobu Micky nebo Alíka tak měli kdykoli se jim zastesklo, blízko.

Ti, co tohle štěstí neměli, si samozřejmě byli vědomi toho, že existují kafilérie, kde jsou těla mrtvých zvířat spálena společně se zvířaty hospodářskými. A mnohdy jim nic jiného nezbylo, než této možnosti využít. Je to nejjednodušší a nejlevnější řešení. Jenomže ne všichni majitelé ho přijímají. Při úmrtí zvířecího parťáka totiž většinou velmi bolestně přiznávají, že prožívají pocity srovnatelné se ztrátou jiného člena domácnosti – o to intenzivněji, pokud se jedná o lidi, kteří žijí osaměle a zvíře pro ně znamenalo část rodinného zázemí.

Období, kdy v Praze služba poslední piety pro zvířata chyběla

Jestliže však mazlíček zemřel v Praze někdy v letech 2007 až 2014, pro jeho majitele nastala palčivá otázka, jak ho důstojně pohřbít nebo převést k věčnému odpočinku, téměř neřešitelná. Vedle kafilérie, nezbývalo než požádat nějaké dobré známé, kteří měli zahrádku, zda by zvíře nešlo uložit tam. Pokud takoví známí v okolí chovatele nebyli, měl smůlu. Pak ještě existovala možnost pohřbít mrtvého mazlíčka na zvířecím hřbitově nedaleko hory Říp. Kdo ale neměl auto, byl to opět zádrhel. A nějaký hřbitov zvířat přímo v Praze? Býval. Ale vzala ho minulost.

Zvířecí hřbitov v Bohnicích

Pietní místo nazvané Zahrada přátel nejvěrnějších v Bohnicích vzniklo v roce 1998, domácí zvířata se tam pohřbívala, ovšem jen do konce roku 2006. Tím se kapacita tohoto malého hřbitova vyčerpala a další pohřbívání zastavily též nevyřešené problémy s pozemkem a navíc také rozhodnutí Úřadu městské části Praha 8. To bylo zdůvodněné nesplněním hygienických požadavků.

Od roku 2007 se nyní o toto místo, na kterém je více než 2000 zvířecích hrobů, stará Občanské sdružení pietního parku Drahaň. Za zmínku stojí určitě i to, že v prostřední části hřbitůvku je též hromadný hrob pro laboratorní pokusná zvířata a pro zvířata, která neprožila šťastný život.

Přísná pravidla versus důstojný odpočinek

Lidé na vesnicích a v menších obcích možná zde popisovaný problém nechápou a je dost možné, že na něj pohlížejí jako na pseudostarosti potrhlých Pražáků. Pravdou však je, že i oni by měli vědět, že zakopat mrtvé zvíře, a to i na vlastním pozemku i zahradě, sice lze, ale je třeba dodržet poměrně přísná pravidla vycházejících z veterinárních a hygienických požadavků.

Místo posledního odpočinku zvířete nesmí kontaminovat zdroj pitné vody. To znamená, že jámu, do které mazlíčka uložíte, je třeba vykopat minimálně 200 metrů od vodního zdroje. Měla by být zároveň také 100 metrů od nejbližší stavby pro bydlení. A aby toho nebylo málo, pamatujte, že hranice sousedního pozemku musí být vzdálena minimálně 50 metrů. Není také jedno, v čem zvíře do země uložíte, je třeba pamatovat, že by mělo jít o rozložitelný obal. Než dojde k zasypání, je ještě potřeba použít vápno.

V případě, že vám zvíře zemře doma za pomoci veterinářem aplikované eutanazie, většinou od lékaře tato pravidla dostanete do ruky na vytištěném papíru, který musíte podepsat, že berete na vědomí a splníte. Jinak si koledujete vedle smutku po zvířátku ještě o malér s úřady.

Místa odpočinku pro chlupáče stále nejsou všude

V České republice existuje zatím jen málo skutečných animálních pohřebišť. Rozhodnete-li se tam zvíře uložit, zaplatíte za to od 500 do 10 000 korun. Cena se odvíjí od velikosti zvířete a objednaných služeb - podobně jako u pohřbu člověka. A věřte, že služeb pro truchlící majitele mazlíčků postupně přibývá. Utratit tak je možné za odchod svého (většinou čtyřnohého) parťáka ještě daleko více než oněch 10 000 korun.  

V Praze a okolí jsou aktuálně v provozu nyní již také dvě zvířecí krematoria. Jedno je v Běchovicích a druhé sídlí ve Strašnicích, odkud se pak zvířátka vozí zpopelnit do obce Zápy. Obě společnosti nabízejí převoz i odvoz zvířete (z domova či z veterinárního zařízení), smuteční obřad či urnu s rytinovým popiskem či vyrytou podobou zvířete. Ceny za tyto služby se odvíjejí od velikosti zvířete a náročnosti požadavků majitele. Začínají od 1 500 korun za kremaci u zvířete do 1 kg, zpopelnění velkého psa vyjde od 5 500 korun a výš, plus případné další poplatky.

Klienti si v obou těchto zvířecích krematoriích mohou objednat zvěčnělé otisky tlapek svého čtyřnohého kamaráda, speciální urny různých tvarů, ale také třeba na zakázku vyrobené skleněné památeční předměty, do kterých skláři při výrobě přidávají popel konkrétního zvířátka. V nabídce jsou také speciální skleněné korálky s popelem, stejně jako různé přívěsky a šperky včetně zlatých i stříbrných. Například zlatý prsten s kamenem, do kterého je popel zvířátka přímo zataven a následně vybroušen briliantovým dekorem, vyjde zákazníka podle ceníku na 8 250 korun.

Eutanázie v prostředí, které zvíře znalo a milovalo

Ještě před tím, než však majitel zvířete řeší to, jak ho pohřbít, většinou musí vyřešit úplně nejtěžší rozhodování – to, kdy nastane chvíle, kdy je třeba zvířeti umožnit odchod na onen „druhý břeh“ nebo jak se říká mezi kočkaři „za duhový most“. A nutno říct, že i zde je vidět v posledních letech pořádný posun k lepšímu. Nedílnou součástí nabídky služeb pražských krematorií je tak i odkaz na veterinární pohotovost, která umožní zvíře citlivě uspat v prostředí, kde se dobře cítilo a v blízkosti člověka, kterého milovalo.

„Když se pejsek nebo kočička dostanou na konec své životní cesty a jejich další setrvání s námi lidmi by mělo být vykoupeno jejich bolestí a utrpením, nastává pro vás, majitele, ten nejtěžší úkol – rozhodnout správně a včas o ukončení trápení a možnosti nechat svého milovaného chlupáčka odejít v klidu, bezbolestně a v prostředí, které důvěrně zná a kde se cítí v bezpečí. S tímto nelehkým a smutným rozhodnutím vám můžeme pomoci. Vše probíhá v naprostém klidu, pomalu a především bez stresu pro vašeho mazlíčka, protože nás nebere jako lékaře, ale jako návštěvu a do poslední chvíle zůstává klidným a spokojeným,“ stojí uvedeno na webových stránkách jedné z veterinářských firem, která eutanázii v domácím prostředí v Praze a středních Čechách poskytuje. Jde o stálý tým lékařů a záchranářů s mnohaletou praxí.

Zvířátko v klidu usne

„Všichni máme doma svoje psí a kočičí miláčky, my sami si bereme domů vždy několik starých pejsků z útulků na dožití, a tak jsme si i my prošli tímto pro páníčky velmi těžkým obdobím. Službu zajišťujeme nonstop, 7 dní v týdnu. Naše posádka bude u vás v co nejkratším čase nebo dle domluvy na určitý termín, který vám vyhovuje. Pejsek nebo kočička mohou být kdekoli, kde se jim líbí. V pelíšku, ve vaší posteli, v náručí nebo třeba na zahrádce. Vždy se přizpůsobíme,“ uvádí tým veterinářů. Pro eutanázii používají nejmodernější anestetika bez vedlejších negativních účinků. Uspání je opravdu prý uspání v pravém slova smyslu. Zvířátko v klidu usne, a když už nic nevnímá, prohloubí se anestezie předávkováním do zástavy životních funkcí. O tom ale už neví…

Kde už pohřby zvířat nejsou tabu

V České republice je v současnosti 16 zvířecích hřbitovů, krematorií a zvířecích pohřebních služeb:

  • Animální hřbitov (hřbitov, krematorium), Pardubice
  • ANYT crematory, Olomouc (krematorium)
  • Hřbitov pro zvířata, Trhové Sviny
  • Hřbitov zvířat Podřipsko - odbočku najdete na silnici mezi Vražkovem a Rovným
  • Hřbitov zvířat v Niměřicích, provozuje Krematorium zvířat v České Lípě
  • Kerberos (krematorium), Praha 10 Strašnice
  • Krematorium zvířat Brno (krematorium)
  • Krematorium zvířat Praha (krematorium), Praha 9 – Běchovice
  • Městské služby Písek, s.r.o (zvířecí hřbitov)
  • Naturální pohřebiště domácích zvířat - Lesní hřbitov v Malšově Lhotě
  • Nenia - hřbitov pro domácí zvířata, Stará Voda-Jedlová u Mariánských Lázní
  • Pet-pieta (pohřební služba), Praha 9 – Letňany
  • Pohřební ústav pro malá zvířata (pohřební služba), Jihlava
  • Zvířecí hřbitov Jimlín
  • Zvířecí hřbitov Kutná Hora
  • Zvířecí pohřeb Mladá Boleslav (pohřební služba)

Čtěte také: Víte, jak se co nejlépe vyrovnat se smrtí mazlíčka?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve