Jak často a jakým způsobem psovi stříhat drápky?

 Mazlíčci 
13. února 2019 09:08 / Marie Popelková
  4
📷
4 fotografie v galerii
Psi nemají stříhání drápků moc rádi Depositphotos
Stejně jako si lidé čas od času stříhají nebo pilují nehty, potřebují obdobnou péči i psi a jejich drápky. Jak často a jakým způsobem psovi drápky stříhat? Hlavně musíte dát pozor na to, ať nestříháte živou část.

Existují dva druhy drápků, a to bílé a černé. U těch bílých je stříhání jednodušší, protože je jejich živá část krásně vidět. U psů s černými drápky je to složitější. Živá část není vidět dobře a vy musíte mít jistotu, kde můžete stříhat a kde už nesmíte. Pokud byste totiž zasáhli živou část, způsobíte svému mazlíčkovi nepříjemnou bolest.

Přirozené obrušování

U psů, kteří chodí pravidelně na procházku po tvrdém podkladu jako dlažba nebo beton, někdy krácení drápků není potřeba, protože se o tvrdý povrch přirozeně obrušují. Platí to především pro větší plemena. U těch menších už takový předpoklad není.

Pokud se drápky dotýkají podlahy, nebo se dokonce začínají kroutit a tlapku vyvracejí, máte nejvyšší čas zasáhnout. Když se totiž drápky psovi dlouho nestříhají, jejich prodloužením se prodlužuje i živá část. V takovém případě pak nelze zkrátit hned velký kus. Drápky stříhejte postupně po malých kouscích nebo je na začátku zkracujte pilníkem. Živá část drápků pak začne sama ustupovat a vy je tak budete moct stříhat průběžně. Zvířeti tak ušetříte trápení.

Jednou za měsíc

Období stříhání drápků je individuální. Záleží na povrchu, po kterém se pes pohybuje, ale také o jakou část drápky zkracujete. Nejlepší je drápky jednou za měsíc zkontrolovat, zda nejsou moc dlouhé. Zaměřte se především na první prsty nazvané paspárky, kde se drápky přirozeně naobrušují.

Při stříhání postupujte tak po jednom až dvou milimetrech. V žádném případě se nesnažte drápek hned napoprvé ustřihnout na jedno cvaknutí. Ne všechny drápky se obrušují a rostou rovnoměrně, takže to berte při stříhání v potaz. Nezkracujte proto každý z nich o stejnou délku. Kde až můžete stříhat, to vám napoví dutinky ze zadní strany drápků, které se při jejich prodlužování vytvoří.

Tři milimetry

Správná délka drápků je dva a více milimetrů nad rovinou podlahy. Když jsou delší, je lepší je zkrátit. Délka od lůžka drápku by měla být minimálně tři milimetry, aby byla jistota, že nezasáhnete živé tkáně.

Nejlepším nástrojem na stříhání drápků jsou takzvané gilotinové kleště, které dráp čistě a krásně uříznou. Použít však můžete i klasické kleště na stříhání drápků. U malých štěňat lze použít i kleště na nehty pro lidi. Čím ostřejší nástroj bude, tím lepší pro vás i pro psa.

Stříhání hrou

Obecně psi nemají stříhání drápků rádi. Při stříhání proto drápky držte, aby se nijak nevhodně neotočily. Zvíře to totiž špatně snáší. Udělejte z toho ale hru. Za každý ustřihnutý drápek mu dejte pamlsek nebo ho pochvalte a pohlaďte. Potom to pes nebude vnímat jako něco špatného.

Pokud si sami na stříhání drápků netroufáte, vyhledejte veterinární ambulanci nebo psí salon. Kromě stříhání tam můžete psa zrovna vykoupat nebo nechat ostříhat. Jak se starat o srst o psa, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve