Granule pro štěňata do dvou let? U některých plemen je to v pořádku

 Mazlíčci 
13. září 2019 12:05 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Neměňte granule, dokud nebude ukončen vývoj vašeho psa Depositphotos
Možná, že si myslíte, že váš pejsek už je natolik velký, že by měl přejít na granule pro dospělé psy. Ale pozor. Některá plemena by měla dostávat štěněcí granule až do dvou let věku. Proč?

Váš chlupáč roste jako z vody. A není se čemu divit. Každé štěně prudce roste zejména v prvních týdnech života. Mezi třetím a osmým měsícem se, v závislosti na plemenu, růst zpomalí, avšak pokračuje až do dospělosti. Co se týče výživy, potřeby se liší u štěněte a dospělého psa jak v množství, tak v složení krmiva. Jenomže přejít hned ze štěněcích granulí na ty pro dospělé psy také nelze hned. Podle čeho se tedy řídit? 

Na plemenu záleží

Vyváženou stravu určenou pro štěňata dávejte pejskovi až do konce fáze růstu. Ta bývá u každého plemene ukončena v jiném měsíci. Například u těch nejmenších plemen, jako je třeba čivava, je růst ukončen mezi 8 – 10 měsícem, u středních plemen je to 10 - 14 měsíců a u velkých a obřích plemen až ve dvou letech.

Když promeškáte správný čas 

Možná si říkáte, v čem jsou granule pro štěňata odlišná oproti těm pro dospělé. Jenoduše ty štěněcí obsahují mnohem více kalorií, a celkově jsou přizpůsobeny rychlému růstu a vývoji psího tělíčka. Pokud mu budete stále podávat tento typ granulí, pak může začít váš již dospělý pejsek neúměrně přibírat na váze. A v důsledku toho může mít i ortopedické problémy.

Přecházejte postupně

Pokud jste si jisti, že váš chlupáč už začíná být dospělý a je tedy nejvyšší čas mu podávat jiné krmivo, jděte na to postupně. Rozhodně není dobré vyměnit granule ze dne na den. Jednak na to váš pejsek nebude připraven a může začít krmivo odmítat, v tom horším případě z něj může mít zažívací problémy. Krmivo mu postupně přidávejte do toho, na které byl pejsek zvyklý. Postupně přidávejte více a více krmiva pro dospělé a snižujte naopak granule štěněcí. 

Vyvážená strava

U dospělých psů, stejně jako u štěňat, vždy myslete na vyváženou stravu. Ta by měla mít vyvážený poměr bílkovin, tuků a sacharidů. Kromě toho pejskům doplňujte vitaminy, minerální látky a antioxidanty. Kupujte kvalitní výrobky a kontrolujte jejich složení a krmnou dávku. Zkuste třeba barfování. Že nevíte, co to je? Více jsme na toto téma psali zde. Kromě stravy zohledněte výběr krmiva i ve vztahu k jeho pohybovým aktivitám. Jinou stravu totiž potřebuje velmi aktivní pejsek, a jinou zase ten, který upřednostňuje "gaučink" .

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47