Víte, proč váš pes pojídá trávu? Důvodů je více

 Mazlíčci 
28. srpna 2019 12:03 / Blanka Štiková
  0
📷
8 fotografií v galerii
O jedení trávy existuje několik teorií Pixabay
Jistě to znáte také, vezmete vašeho pejska proběhnout a pak ho vidíte, jak spásá trávu. Je to podivný zvyk mazlíčků, i odborníci dodnes tápou nad přesnými důvody tohoto chování. Vysvětlení se různí.

Z nedávného výzkumu vyplynulo, že 79 % psů už někdy za život trávu spásalo. Pokud si váš mazlíček trávu dopřává jen občas, není se čeho bát. Ale pokud by se často trávou přejídal, tak byste to možná měli začít řešit...

Teorie, proč se pes krmí trávou

O jedení trávy existuje několik nepodložených, ale ani nevyvrácených teorií, ve kterých se odborníci rozcházejí. Vědci z celého světa přicházejí s těmito různými vysvětleními:

1) Tráva vyvolává zvracení, kterým si pes čistí žaludek

První teorie je asi lidem nejznámější. Tvrzení se opírá o to, že pes pojídá trávu proto, aby si pročistil žaludek od nežádoucího obsahu. Psovi nějaké jídlo prostě jen nemuselo sednout, v tom případě může sežrat trávu a po chvilce ji vyzvrátit. Prý si při tom většinou mazlíček vybírá delší stébla trávy, jako je třeba ostřice, panuje totiž přesvědčení, že je dlouhé nerozkousané kusy trávy dráždí v hrdle, a tím u nich vyvolají reflex zvracení.

Někteří ale s tvrzením o čištění žaludku trávou nesouhlasí, pes podle nich prý nemá tak vysoký intelekt, aby byl takovéto úvahy schopný. V jedné ze studií navíc vědci zjistili, že tráva často ke zvracení vůbec nevede, ale nezdravě vypadající psi před samotnou konzumací trávy prý měli větší sklon ke zvracení než ti, kteří se zdáli být zdraví.

2) Pes může mít parazity nebo problémy se zažíváním

Jednou z možných příčin žraní trávy je i přítomnost vnitřních parazitů, anebo problémy se zažíváním. Když se chce pejsek očistit od parazitů, i v tom případě může sežrat trávu a po chvilce ji vyzvrátit. Podle této teorie je čištění žaludku instinktem od vlků, kteří si čistili žaludek od střevních parazitů pomocí rostlinné potravy. Na parazity zabírá pravidelné odčervování psů, při trvajících obtížích však pro jistotu můžete jít k veterináři.

3) Pes to má v krvi po vlčích předcích

Další tvrzení vychází z chování divokých předků psů – vlků, kteří prý měli jídelníček mnohem pestřejší a bohatší o rostlinnou stravu. Chuť na trávu tedy podle této teorie mají i naši psí mazlíci zakořeněnou v krvi, a to díky dědičnosti po vlčích předcích.

4) Pes chce trávou zahnat nudu

Pokud je pejsek většinu času na zahradě a nudí se, může se prý pro zabavení začít krmit trávou. To lze prý pozorovat hlavně u štěňat a mladých pejsků. V tomto případě jen trávu žvýkají a nepolykají ji. Proti nudě by mohlo pomoci pořízení hraček.

5) Tráva pejskovi chutná a bere ji jako pochoutku

Jiná teorie tvrdí, že si pejsci občas rádi trávu dopřejí. Prý každému psovi chutná nějaká rostlinná potrava, ať už různé traviny či třeba jahody nebo jiné pochoutky ze zahrádky.

6) Pejsek má nevyváženou stravu a chce doplnit živiny trávou

Další teorie říká, že jedením trávy si pejsek může vynahrazovat nedostatek živin, minerálů či vitaminů nebo se může snažit snížit nadměrnou kyselost v žaludku. Pokud prý nemá pes vyvážené a kvalitní krmivo, dává žraním trávy najevo, že si potřebuje doplňovat chybějící látky. V tomto případě psy sáhnou po mladé šťavnaté trávě plné živin, kterou nevyzvrátí. Nejde sice o přímo lékařsky potvrzený fakt, ale jedna ze studií potvrdila, že u některých psů žraní trávy přestalo po nasazení stravy s větším podílem vlákniny.

Je tedy tráva nebezpečná?

Ze všech teorií vyplývá, že pojídání trávy je zřejmě rituální chování. Mnoho veterinářů tvrdí, že požírání trávy je přirozeným jevem. Problém je, pokud se u pejska objevuje zvracení víckrát za 24 hodin a neměl by ani zvracet několikrát do týdne nebo do měsíce. Průjem a úbytek na váze může také znamenat problém. Důvodem může být třeba jen alergie či rozhozené zažívání, ale i tak je jistější navštívit veterináře. I podle druhu spásané trávy (zda je tráva delší a ostrá, nebo zda je kratší a šťavnatá) lidé mohou vysledovat, jaký problém pejsek řeší. Nenechte jej však v žádném případě sežrat trávu ošetřenou pesticidy nebo průmyslovými hnojivy. V bytě je pak potřeba dbát na to, že i řada pokojových rostlin je pro něj jedovatá. Dále čtěte: Víte, jak se u psů projevuje otrava a jak jim správně poskytnout první pomoc?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?