Je lepší si domů pořídit pejska nebo fenku? Každé pohlaví má svá plus a mínus

 Mazlíčci 
12. září 2019 08:38 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pejsci jsou dominantnější, fenky klidnější Depositphotos
Pokud si plánujete v dohledné době pořídit domů čtyřnohého psího kamaráda, budete muset kromě výběru rasy řešit ještě jednu podstanou věc. A tou je, zda si pořídíte pejska nebo raději fenku. Každé pohlaví má totiž něco do sebe a je třeba pečlivě zvážit všechna pro a proti.

Vybrat pohlaví pejska je neméně důležité jako vědět, zda toužíte po jezevčíkovi nebo raději vlčákovi. Neexistuje jednoznačná odpověď, co je lepší, a záleží vždy na tom, co kdo preferuje. Fenka i pejsek mají svá pozitiva i negativa, je dobré si to ujasnit a podle toho se pak rozhodnout.

Fenky jsou tišší, ale hárají

Většina fen má sklony být tišší a méně dominantní než pejsci, takže pokud upřednostňujete tuto vlastnost, volba pohlaví je pro vás jasná. Na druhou stranu si ale musíte uvědomit, že přijde období, kdy bude fenka hárat a dvakrát do roka na dva až tři týdny ji budete muset oddělit od všech psů.

Pejsci bývají dominantní

Pejsci mají větší tendenci být agresivní nebo dominantní vůči lidem a ostatním psům, ačkoliv se toto chování může objevit také u fen. Hodí se proto lépe k takovému páníčkovi, který je důsledný a má pevnou ruku. Na druhou stranu pejsci lépe zvládají náročnější situace.

Když hárají fenky, psi utíkají a pronásledují je, i když se toto chování dá omezit výcvikem. V některých případech může být potřeba kastrace. A zatímco u psů nemáte starosti s háráním, mohou přidělat vrásky na čele majitelům zahrad - rádi si totiž značkují své teritorium.

Začátečníci ocení psí slečnu

Vzhledem k tomu, že fenky bývají obvykle poslušnější a lépe zvladatelné (a to i dětmi), jsou vhodnější k chovatelským začátečníkům. Fenky totiž mají přirozený sklon se podřizovat, jsou submisivnější a celkově poslušnější, takže je větší šance, že je zvládne i člověk bez zkušeností s chovem psů. Ale pokud se nakonec rozhodnete pro fenku, dejte si pozor na jednu věc. Ve vyšším věku mají totiž fenky větší sklony k obezitě. Budete tak muset více dohlédnout na jejich krmnou dávku. O nadváze a obezitě u psů jsme více psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve