Nejnovější rady ohledně koronaviru pro vaše domácí mazlíčky

 Mazlíčci 
18. března 2020 07:11 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Koronavirus ohrožuje i naše čtyřnohé kamarády Depositphotos
Případ z Hongkongu zvýšil strach z možnosti, že se domácí zvířata mohou stát součástí přenosového řetězce viru COVID-19. Je to skutečně možné? Odpovědi bohužel nejsou jednoznačné.

V hongkongském případu s největší pravděpodobností došlo k tomu, že se pejsek nakazil od svého pána. Proto vědci doporučují, aby domácí mazlíčci byli součásti karantény, pokud ji musí podstoupit i jejich rodina či páníček.

Může člověk nakazit svého psa?

Vzhledem k tomu, že psi a kočky jsou rovněž savci, je to možné. Mají mnoho stejných typů receptorů, jaké máme my. Virus se tak mohl teoreticky do psa v Hongkongu dostat skrze tyto receptory. Ale pravděpodobně se v buňkách domácího mazlíčka dál nereplikuje.

Přesto by lidé infikovaní koronavirem měli omezovat kontakt se svými domácími mazlíčky. Umyjte si ruce a nenechte je lízat váš obličej.

Mohou domácí zvířata sloužit jako rezervoár viru?

Pokud se mohou domácí zvířata nakazit, a tady i přes případ z Hongkongu není jistota, tak ano, mohou sloužit jako rezervoár. A v tom případě bychom se s nimi měli vypořádat stejným způsobem jako s lidmi. To znamená, že s nimi budeme muset udržovat  opatrnější kontakt.

Pokud by se na kočičce či pejskovi začaly projevovat příznaky koronaviru, i oni by mohli skončit v nemocnici. Pokud by se u nich koronavirus prokázal bez větších vnějších příznaků, pak by samozřejmě mohli být v domácí karanténě. A v  takovém případě byste se museli od nich držet dál, stejně tak by váš mazlíček nesměl k ostatním zvířatům.

Jak tedy domácí mazlíčky ochránit, aby se nic z toho nestalo? Je důležité zahrnout domácí zvířata do plánovaných opatření vaší domácnosti. Mějte doma nějakou zásobu krmiva pro případ, že onemocníte vy sami.

Bude se vám to hodit i v případě, že zůstanete jen v domácí karanténě, nebo tehdy, když byste museli do nemocnice. Sledujte nejen svůj vlastní zdravotní stav, ale také kondici vašeho mazlíčka. Nic nepodceňujte, a pokud se vám něco nezdá, raději s ním běžte hned k veterináři. Dále čtěte: Vědci přišli na to, že psí čenich má schopnosti, o kterých se dosud nevědělo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod