Všichni pejsci neoplývají velkou inteligencí. Seznamte se s nejhloupějšími plemeny

 Mazlíčci 
10. ledna 2021 08:51 / Eva Vogelová
  28
📷
6 fotografií v galerii
Bígl potřebuje hodně pohybu, ale je neposlušný  Depositphotos
Jednotlivé psí rasy se od sebe neliší pouze vzhledem, ale i inteligencí. Existují nejchytřejší psi, mezi které se řadí border kolie, německý ovčák, rotvajler, zlatý a labradorský retrívr nebo pudl. Narazit však můžete i na velmi hloupé psy. Nejde však vyloženě o hanlivé označení, protože oplývají jinými kvalitami a mohou být skvělými parťáky pro život. Problém s nimi můžete mít pouze tehdy, pokud je budete chtít naučit určité povely. Někdy se je naučit zvládnou, ale dá to práci.

Inteligence jednotlivých psích ras se posuzuje podle toho, jak rychle jsou schopné se naučit poslouchat a provádět různé povely. Některé pejsky musíte poslušnosti učit poměrně dlouho. U některých ras to nemusí být vždy otázka pouze inteligence, ale také lenosti.

Pekingský palácový psík

Pekingského palácového psíka by měli jeho majitelé chovat výhradně v bytě. Nemá rád samotu. Potřebuje, aby mu páníček věnoval spoustu času. Nebere příliš ohledy na další psy. Toleruje však své vrstevníky, takže pekinézů můžete chovat i více pohromadě.

Rád se mazlí a dokáží vám dělat skvělé společníky. Chundelaté psíky však nejspíše nedokážete nijak vycvičit. Nejsou schopní se povely naučit. Pouze několik pekinézů v řádu jednotek se naučí reagovat na povely.

Shih-tzu

V překladu shih-tzu znamená lví pes. V minulosti je lidé chovali v tibetských klášterech. Někteří z nich byli dokonce vybráni do císařského paláce. Shih-tzu je vhodným společníkem i do nepohody. Většinou má dobrou náladu, raduje se a hraje si. Nečekejte od něj, že vás bude poslouchat na slovo. Jde spíše o rodinného mazlíka než o učenlivého hlídače.

Buldok

Buldoci upoutají pozornost zejména svým čumákem. Vzhledově možná připomínají bojové plemeno, ale nepatří mezi ně. Bývají klidní, přátelští a také líní. Trápí se, když jsou často sami. Šťastní se totiž cítí jedině ve společnosti svých páníčků. Buldoci nejsou příliš poslušní. Nečekejte od nich žádné výkony v podobě rychlého běhání a uposlechnutí povelů.

Afgánský chrt

Afgánský chrt se vyznačuje svojí dlouhou srstí. Díky ní vypadá elegantně a vznešeně, což se zároveň i promítá do jejich povahy. Svým páníčkům se nehodlají podřizovat, chovají se spíše nezávisle. Nepomůže vám ani to, že vás budou mít rádi. Rozhodně nejde o plemeno, které si může pořídit začátečník. Výchova afgánského chrta vyžaduje chovatelské zkušenosti a trpělivost.

Bígl

Bígl vás dostane svojí roztomilostí, zvláště od štěňátek se nebudete moci odtrhnout. Bígl je přátelský a věrný pes. Snese se i s dalšími psy a má rád i děti. Potřebuje každodenní procházky, protože jde o lovecké plemeno, které se bez pohybu delší čas neobejde.

Problém nastává ve chvíli, kdy na vycházce zavětří nějaký pach. Jde za ním totiž za každou cenu. Naučit ho poslušnosti rozhodně není jednoduché, páníček k tomu bude potřebovat hodně trpělivosti. Dále čtěte: Problémové chování psů někdy lze odstranit i jídlem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve