Spát nebo nespat se psem v posteli a proč?

 Mazlíčci 
08. listopadu 2019 11:00 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Téměř tři čtvrtiny chovatelů sdílí společné lože i se svými psy Depositphotos
Pes, který spí se svým pánem v posteli, je dnes poměrně běžná záležitost. Otázkou ale je, zda je to zdravé. Názory se různí. Proč?

Pes už dávno nepatří mezi zvířata, která žijí jen venku na dvoře. Stal se nedílnou součástí rodiny, s níž obývá dům nebo byt. A lože nevyjímaje. Ovšem otázka zní, zda skutečně psi patří do postele. Má to své plusy, ale i mínusy. 

Peřina plná bakterií

Pojďme nejprve k těm mínusům. Pokud sdílíte se svým čtyřnohým chlupáčem lože, pak vězte, že spolu s ním máte v peřinách i špínu, bakterie a parazity. To vše si totiž s sebou přinese pes z procházky. Jeho nohy i srst přichází do styku s nejrůznějšími choroboplodnými zárodky nebo exkrementy jiných živočichů. A něco takového asi v posteli určitě nikdo nechce. Proto, pokud chcete mít v posteli psa, je potřeba často měnit ložní prádlo. A to každý týden. Jinak si koledujete o celou řadu nemocí a dalších zdravotních problémů.

Pastva pro roztoče 

Společnému spaní se psem by se měli vyhnout hlavně alergici. Psí chlupy, špína a prach jsou totiž doslova živnou půdou pro roztoče. To vše by mohlo zhoršit váš zdravotní stav. Pokud se takového soužití nechcete vzdát, je potřeba jej pravidelně koupat a hlavně si vybrat takové plemeno, které nemá srst, ale vlasy, což je například pudl, italský vodní pes, jorkšírský teriér nebo tibetský teriér. 

Riziko nákazy 

I když máte psa pravidelně očkovaného, neznamená to, že není nositelem jiné nákazy, která může být nebezpečná pro člověka, zvláště pro děti nebo těhotné ženy. Psi mohou přenášet například leptospirózu, toxokarózu či svrab. Více o těchto nemocech jsme psali zde. Toto riziko přenosu se zvyšuje především spaním v jedné posteli. 

Ideální pro spánek 

Spaní se psem má i své benefity. Podle psychologů je to dokonce jedna z těch nejlepších věcí na světě pro psychiku člověka. Pes totiž působí uklidňujícím dojmem, takže i spánek člověka je mnohem kvalitnější a klidnější. Takže je to ideální lék pro lidi, kteří trpí nespavostí. Navíc budete ráno vstávat s úsměvem. Psi se navíc stanou takovým vaším budíkem, který je rozhodně příjemnější než otravné zvonění. 

Jenom dobře vychovaní

Pokud pes nemá žádné problémy s chováním, pak není důvod, proč by s vámi nemohl sdílet lože. Z jeho pohledu se dokonce jedná o kompliment. Pes miluje, když mu jeho pán projeví něhu, lásku a oddanost. Naopak agresivní a dominantní jedinci nemají ve vaší posteli co pohledávat. Nemuselo by se vám to vyplatit. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve