Kdo má doma či venku v boudě psa, měl by ho připravit na zimu

 Mazlíčci 
21. listopadu 2019 07:59 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Mráz, sníh i výkyvy teplot bývají pro psy velká zátěž Internet
Kdo má doma či venku v boudě psa, měl by už přemýšlet o tom, zda je jeho čtyřnohý kamarád dobře připravený na zimu. Poradíme vám, na co se zaměřit.

Zima a výkyvy teplot dávají zabrat nejenom lidskému organismu, ale také vašim psům. Někdy však, v dobré víře, že děláte pro něj to nejlepší, mu naopak škodíte a v některých případech ho můžete ohrozit na zdraví. Dodržujte proto určitá opatření a zásady, které pomohou vašim čtyřnohým kamarádům přečkat toto období ve zdraví. 

Pozor na podchlazení 

Ano, i u psa může dojít k podchlazení. To se děje v případě, kdy jeho tělesná teplota klesne pod 35 °C. Hypotermií jsou nejvíce ohroženi staří a nemocní psi, feny po porodu a štěňata. Asi nejhorší ze všeho je promočená srst v kombinaci se zimou a větrem. Pokud máte podezření, že váš chlupáč je podchlazený, postupně jej zahřívejte. Pokud jeho teplota klesne pod 32 °C, okamžitě vyhledejte veterináře, protože v tomto případě jde už psovi o život. 

Vyhněte se omrzlinám

Nejenom podchlazení, ale také omrzliny mohou vašeho psa potrápit. Nejvíce jsou ohroženy okrajové části těla, což jsou uši, tlapky, konec ocasu a u samců šourek. To, že má pes omrzliny, poznáte snadno. Zasažené místo je nejrpve bledé a na dotyk studené a necitlivé. Jakmile se zahřeje, místo zčervená a začne silně bolet. V tomto případě pomůže vlažná voda a místo promazat vazelínou. Pokud je postižení vážnější, je nutné vyhledat veterináře. Omrzlinám můžete předejít, pokud psům v mrazech nasadíte obleček a nenecháte psa venku bez pohybu. Během zimy nenechávejte psa příliš stříhat na krátko. Pravidelně mu však zkracuje dlouhé chlupy na tlapkách, aby se mu na nich netvořily sněhové koule. O tlapky je také potřeba se pravidelně starat. Co na ně v zimě používat, jsme psali zde.

Správná velikost

Obleček byste rozhodně měli pořídit plemenu, které má tenkou kůži a málo srsti. V takovém případě ale věnujte pozornost vhodné velikosti oblečku. Musí totiž psovi zahřívat záda, bedra, ledviny a boky. Zvýšenou pozornost věnujte oblečkům, které kryjí břicho. Jakmile se totiž látka vespod namočí, místo toho, aby hřála, bude ještě chladit. Vždy, po příchodu z procházky, obleček psovi sundejte. Plemena, která nemají vůbec žádnou srst, což je například mexický naháč nebo čínský chocholatý pes či americký bezsrstý teriér, budou potřebovat termooblečky. 

Více tuku 

Pokud chováte celoročně psa venku, zvyšte mu před zimou krmnou dávku. Strava by měla být obohacena především o tuk. Dopřávejte psovi také teplé jídlo, někdy postačí zalít granule v misce teplým vývarem nebo vodou. Stejně tak pravidelně kontrolujte, jestli psovi nezmrzla v misce voda. I během zimy totiž potřebuje pes pít.

Žádný sníh

Nedovolte příliš často vašemu psovi žrát sníh. V malém množství to určitě neškodí, ale ve velkém množství by mu to mohlo způsobit nejen podchlazení organismu, ale také žaludeční problémy.

Nezapomeňte na boudu

Psi pobývající venku potřebují na zimu zateplit boudu. Ta by měla být pro něj tak veliká, aby si ji stihl vyhřát. Nenechejte ho spát na podlaze, ale dejte mu dovnitř nějakou podložku, například slámu, dřevitou vatu či deku. Vše pravidelně kontrolujte, aby pes nespal na mokrém. Navíc dnes je možné pořídit psovi i vyhřívanou boudu.

Nezamykejte psa v autě

Stejně jako v létě i v zimě může být delší pobyt psa v autě životu ohrožující. Uvnitř vozu totiž velmi rychle klesá teplota, ale také množství kyslíku k dýchání. Auto v zimě je jen studený plech bez zateplení, a tak se z něj pro zavřeného psa může stát doslova lednice.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod