Pomozte ježkům přečkat zimu. Vyrobte jim jednoduchý pelíšek

 Mazlíčci 
12. listopadu 2019 17:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ježci se na podzim snaží sehnat místo pro zimní spánek Depositphotos
Ježek je na zahradě nepostradatelný pomocník. Denně totiž dokáže vyhubit více než 100 gramů hmyzu. Proto si na oplátku zaslouží naši pomoc. Zvlášť v nadcházející zimě.

To, že máte na zahradě ježka, poznáte snadno. V noci totiž dupe a hlavně funí. Ve dne by měl naopak spát ve svém úkrytu, takže byste jej správně neměli vůbec potkat. Pokud tomu ale tak není, je to znamení, že potřebuje pomoc. Co dělat a jak se zachovat, aby přežil zimu?   

Malé přilepšení 

Ježci i jejich mláďata se potřebují před zimou dostatečně posilnit. Pokud tedy víte, že tohoto pichlavého obyvatele na své zahradě máte, můžete mu ledasčím přilepšit. Ale skutečně jen přilepšit. Určitě ježky nedokrmujte pravidelně. Jinak by si na to mohli snadno zvyknout, což by jim v konečném důsledku mohlo i ublížit. Dokrmujte jej jenom po dobu, než znovu nabere síly k zazimování. 

Žádné mléko ani ovoce

Zapomeňte však na ovoce či zeleninu. Po tom ježek sáhne až ve chvíli, kdy je skutečně vyhladovělý. Ježek potřebuje maso, především hmyz. Je jasné, že asi ne každý má doma k dispozici třeba moučné červy. Ježkovi však postačí i kočičí konzerva, kapsička nebo granule. Krmivo mu dávejte jednou denně, nejlépe večer. Nezapomeňte také na misku s vodou, ale pokud jim chcete skutečně přilepšit, připravte jim vlažný heřmánkový nebo fenyklový nálev. V žádném případě jim nedávejte mléko, které nedokáží strávit a dokonce je může zabít.  

Jak na zimní pelíšek

Drtivá většina ježků, kteří nepřežijí zimu, zahyne proto, že nemá dostatek prostoru na zimování. Během zimy jsou totiž ve stavu hibernace. Do něj se dostanou pouze tehdy, pokud k tomu mají správné podmínky, hlavně místo. To je právě ten důvod, proč velká část z nich končí pod koly aut nebo umrzne, protože nenašla potřebné místo pro zimní spánek. Chcete-li ježkům pomoci, připravte jim na zahradě kupku dříví nebo trávy či listí, kterého je teď na podzim spousta. Ze zbytku si připravte třeba listovku, o níž jsme psali zde. Vhodným úkrytem pro ježky je také volně přístupná hromádka kompostu. Zruční kutilové mohou vyrobit ježkům malou budku ze dřeva, kterou umístíte někam do zákoutí. Rozhodně si takového ježka neberte domů. Nemuselo by se vám to vyplatit. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008