Jak se vyznat v registraci vašeho čipovaného mazlíčka

 Mazlíčci 
06. února 2020 06:33 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čipovat se musí, registrovat už ne Depositphotos
Pokud jste nenechali v lednu očipovat svého psa, hrozí vám až padesátitisícová pokuta. Přitom ne vždy je ale čip zárukou toho, že se majitele ztraceného psa podaří najít. Mezi lidmi se navíc šíří řada nejasností a dezinformací ohledně povinností a sankcí spojených s čipováním psů.

Čipování psů je sice povinné, ale registrace je pro změnu dobrovolná. A právě tady pro řadu pejskařů nastává problém. Kromě toho, že zákon o čipování současně nenařizuje čip zaregistrovat, řada lidí v registrech tápe. Národní registr čipovaných psů neexistuje a spoustě chovatelů není jasné, k čemu čipování tedy vlastně je.

Kam psa zaregistrovat

V současné době u nás ale existuje kolem desítky více či méně funkčních registrů, do kterých mohou majitelé své psy zaregistrovat. Některé poskytují tuto službu zdarma, jiné jsou placené.

Nezbývá tak nic jiného, než jeden z těchto registrů vybrat a pomocí neplacené aplikace může potom odchytová služba či jiní nálezci po zadání čísla čipu majitele ztraceného zvířete najít. Přestože však aplikace dokáže vyhledávat napříč všemi registry, podstatné je zaregistrovat zvíře alespoň do jednoho z nich.

Majitelé psů se často mylně domnívají, že za ně registraci čipu vyřizuje veterinář. Ten ale zvíře zapisuje jen do vlastní kartotéky a samotná registrace čipu zůstává na samotném majiteli.

Čipování v současné době neslouží ke snadnějšímu naleznutí nebo identifikaci ztraceného pejska, ale zejména má zefektivnit monitoring chovů a kontrolu dodržování stanovených předpisů chovateli. Komplikovaná identifikace psů mimo jiné často znesnadňuje veterinárním inspektorům postihování problematických chovů velkého množství zvířat, takzvaných množíren.

To je jenom dobře, protože bojovat proti množírnám je důležité. I útulky mají naději, že díky čipům ztracená zvířata nebudou muset v útulku trávit dlouhý čas, než se najde jeho majitel.

Důležité ovšem je, aby majitelé tedy registraci svého miláčka nepodcenili a skutečně si vybrali jeden registr, do kterého svého pejska zapíšou. Pak je tu o něco větší šance, že díky mobilní aplikaci, která je schopná zkontrolovat všechny existující registry, se jejich ztracený pejsek brzy vrátí domů. Dále čtěte: Svým mazlíčkům můžete udělat stylový pelíšek ze starých věcí i nábytku.

Témata: čip, registr, mazlíček
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47