Jak ošetřit pokousání psem a jak na případné jizvy

 Mazlíčci 
21. května 2017 21:18 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Ohnat se nebo zaútočit může každý pes. Shutterstock
Pokousání je nejčastější úraz, se kterým se majitelé psů a koček setkávají.

Ročně u nás dojde asi ke 30 – 40 případů pokousání psem na 100 tisíc obyvatel. Velcí psi mohou tlakem zubů – až 40 kg/cm² – způsobit amputace drobných částí těla, zejména dětem. Pokud pes někoho pokouše, je povinností majitele nechat psa okamžitě vyšetřit u veterináře a výsledek do 24 hodin sdělit ošetřujícímu lékaři poškozeného.

Pes nekouše bez příčiny

Často slyšíme, že „pes kousl znenadání, bez příčiny“. Pes má ale ke kousnutí vždy svůj důvod. I když někdy může napadnout náhle a bez varování, většinou dává předem jasné signály, že k útoku dojde. Jak tedy poznáte blížící se nebezpečí?

Pes štěká, vrčí, ukazuje zuby a chvějí se mu přitom pysky. Srst má zježenou na kohoutku a nad kořenem ocasu a přitom mává ocasem. Někdy pobíhá v kruzích, když se bojí, má ocas stažený až na břicho a může se chvět. Spousta psů zaútočí právě ze strachu, a tak snaha našeho dítěte chudinku pejska uchlácholit může skončit bolestivým úrazem. 

Na začátku byste samozřejmě měli pokousaného člověka co nejvíce uklidnit, protože s útokem psů se většinou váže i velmi těžké psychické trauma. Pak přistupte k ošetření rány. Tu velmi pečlivě omyjte mýdlem (nejlepší je antibakteriální, ale ne vždy je po ruce) pod tekoucí vodou přibližně po dobu pěti minut – opláchnout byste měli všechna místa, i kdyby se jednalo jen o miniaturní ranky. Pokud máte po ruce dezinfekční prostředek, po omytí ho ještě můžete nanést na ránu, kterou poté ovážete sterilním obvazem. Jestli rána silně nekrvácí, příliš ho neutahujte, v opačném případě je samozřejmě tlakový obvaz nutností. Pokud postižený naříká na bolest, lze mu podat nějaký prostředek proti bolesti. Zajistěte ho i proti chladu a případně svlažujte suché rty. Ránu můžete také obložit ledem, ale po jakémkoliv základním ošetření byste měli co nejrychleji vyrazit k lékaři – samozřejmě u rozsáhlého pokousání ihned musíte zavolat sanitku. 

Doktor nejpravděpodobněji nasadí ještě antibiotika a nebo ránu namaže antibiotickou mastí, případně pokud došlo ke zhmoždění tkáně, ještě ránu chirurgicky ošetří. Dále zkontroluje, jak jste na tom s očkováním proti tetanu, mnoho lidí ho podceňuje a teprve v takové situaci zjistí, že už několik desítek let jsou bez ochrany. Samozřejmostí je i zjištění, jestli zvíře nemá vzteklinu, obecně by mělo být poddáno dlouhodobějšímu pozorování. V případě sebemenšího podezření na tuto závažnou, a bohužel de facto stále smrtelnou nemoc lékař by měl ihned zahájit léčbu, kterou přizpůsobí závažnosti situace. Bez ohledu na diagnózu, po pokousání a následném vyšetření vždy postupujte podle doporučení odborníka a také chodťe na pravidelné kontroly.

Pečovat o jizvu se vyplatí

Pokud je dobře zhojená, což vám potvrdí nejlépe lékař, můžete začít s péčí o postižené místo. Po poradě s ním je možné začít tkáň masírovat, aby byla jizva uvolněná a nesvraštěla se.

Prostředky pro péči o jizvu, které také můžete používat:

Vitamin E
Bývá obsažen zejména v některých olejích nebo ho můžete zakoupit i jako samotný koncentrát. Kožními lékaři bývá doporučován k redukci jizev. Má se za to, že přerušuje vlákna, která tvoří jizevnatou tkáň. Můžete ho zkusit, protože tím kůži určitě neublížíte.

Bambucké máslo
Nejvíce doporučované je k léčení strií, ale spousta lidí si ho pochvaluje i pro výborné účinky na jizvy. Bambucké máslo se rozpouští teplotou lidského těla. Vaše kůže ocení i to, že bývá neparfémované a je bez konzervačních látek.

Hemagel
Speciální přípravek vyvinutý přímo na rány, popáleniny a další poškození kůže, po kterých tolik nežádoucí jizvy vznikají. Spíše než v boji proti starým jizvám bude mít Hemagel úspěch v léčbě a předcházení těm novým, čerstvým. Díky svému speciálnímu složení zabraňuje tomu, aby vznikla jizva viditelná, vystouplá, a tedy kosmeticky problematická nebo přímo bolestivá a pohyb omezující. Hemagel je výborně tolerovaný i citlivou kůží, na níž se jizvy mohou vytvořit snadněji. Stojí za to ho vyzkoušet jako jeden z prvních přípravků, protože tehdy bude jeho účinnost nejvyšší.

A co chirurgické řešení?

Pokud se v případě velké jizvy rozhodnete pro radikální řešení, poraďte se na kožním oddělení nebo s plastickým chirurgem. Jizvu lze totiž ovlivnit i laserem, chemickým peelingem nebo mikrodermabrazí. Který z těchto zásahů je nejlepší zrovna pro vás, vám poradí odborný lékař.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod