Křeček je zábavný kamarád pro děti. Tento čiperný společník toho moc nepotřebuje

 Mazlíčci 
20. května 2020 09:52 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Křečci jsou velmi nenároční domácí mazlíčci Depositphotos
Chcete-li dětem pořídit nějaké nenáročné zvířátko, určitě byste měli přemýšlet o křečíkovi. Tento čiperný společník toho moc nepotřebuje.

Křečků a křečíků existuje celá řada druhů. Jsou to mírumilovná zvířátka. Ve dne hodně spí a nejčinnější jsou za soumraku a v noci. Jsou to samotáři, společnost druhého křečka vyhledávají pouze v době páření. Lépe je tedy chovat křečka jen jednoho. Křečci jsou obratní lezci a skokani. Jsou poměrně učenliví, takže není problém je naučit na křeččí záchod.

Více prostoru

Pokud se rozhodnete pořídit si křečka, dopřejte mu dostatečně velký prostor pro bydlení. Čím více jej bude, tím lépe. Můžete jej chovat v kleci s plastovou vanou, akváriu nebo teráriu. Zvolíte-li klec, hledejte takovou, která má dráty vodorovně, aby po nich mohl šplhat. Pozor však na to, jaká bude rozteč mříží klece, aby se jimi křeček nedostal ven. Divili byste se, čím vším se umí tito mrňousové protáhnout. Klec však nikdy nedávejte do průvanu.

Co nesmí chybět 

Při vybavování křeččího obydlí nezapomeňte na tři hlavní věci: domeček, napáječku a misku na krmivo. Protože křečci ve dne spí, ideální je nabídnout jim nějaký domeček, který jim poskytne chráněné tmavé místo. Křečci si ho sami vystelou, aby jim v něm bylo pohodlně. Jako výstelku zvolte seno, dřevěné hobliny, dřevitou vlnu a kousky čistého, nepotištěného papíru. Křeček už si s tím poradí.

Čistotný tvor

Křečci jsou velmi čistotná zvířata, která si dokonce ve svém příbytku vyberou místo jako svou toaletu, kam budou pravidelně chodit. Do takového místa, které snadno vypozorujete, můžete dávat hrstičku kočkolitu.

Malé hračičky

Křečci jsou takové hračičky. Proto jim do jejich příbytku dejte dostatek předmětů, s nimiž si mohou vyhrát. Skvělé jsou různé tunely, prolézačky, labyrinty, závěsné hračky, šplhadla, i kousek větvičky ovocného stromu je zabaví. Také prázdné role po toaletním papíru nebo kuchyňských utěrkách dostatečně poslouží k hlodání a k ukrácení dlouhé chvíle. A protože křečci milují pohyb, nezapomeňte na dostatečně velké běhací kolo. Většina křečků a křečíků ho bude velmi často využívat. Spoustu hraček můžete vyrobit také sami. Návod, jak na to, jsme psali zde.

Velký jedlík

Křečkům můžete dopřát směs různých obilovin a oříšků. Milují buráky, kukuřici, ovesné vločky, krmení pro andulky, palice prosa, slunečnicová semínka, suchý hrách, suchý rozdrobený chléb. Ale nepohrdnou také trochou živočišných bílkovin, jako jsou mouční červi, kousíček libového masa, vajíčka nebo psí granule. Kromě toho jim dopřejte také zelené krmení, včetně zeleniny a oboce. Ale pozor! Křečci mají sklon k nadváze. Pokud mají neomezený přístup k jídlu, dokáží si své lícní torby naplnit téměř k prasknutí a jídlo si schovávat na horší časy. Takže to nepřehánějte se slunečnicí a s oříšky, které obsahují hodně tuku.

Obrušování zubů 

Myslete na to, že je křeček hlodavec, který potřebuje neustále něco okusovat, jinak by mu stále rostoucí hlodáky přerostly. Do obydlí mu tedy dejte například větvičku z ovocného stromu nebo tvrdý chléb. Pokud se o křečka správně staráte, krmíte jej tak, jak je potřeba, pravidelně mu měníte podestýlku, nevystavujete jej horku nebo chladu, vlhku, slunci a průvanu, většinou bývá zdravý. A při dobré péči se dožívá dvou až čtyř let. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod