Jak do psa dostat léky

 Mazlíčci 
29. června 2020 06:26 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne každý pes dokáže spolknout lék jenom tak Depositphotos
Každý pejsek potřebuje čas od času nějaký lék. Jak ale do něj dostat hořkou pilulku tak, aby neskončila na zemi? Zkuste některé z následujících triků.

Jsou psi, jimž se podávají léky jednorázově, ale jsou tací, kteří musejí brát pilulky celoživotně. Pro mnohé majitele tak nastává každodenní stres, jak do nich tu tabletku dostat. Neexistuje metoda, která by se dala použít plošně pro všechny psy, ale každý chovatel musí vystihnout tu, či onu metodu nebo vychytávku, která je přímo „ušita“ právě pro jeho psa. 

Maskování

Jeden z nejjednodušších způsobů, jak do psa lék dostat, je prostě jej zamaskovat. Není to žádný nový trik, ale chcete-li být opravdu úspěšní, je potřeba pamatovat na několik zásad. Ještě než léky zamícháte do jídla, zjistěte si, zda nemusejí být užívány nalačno.  

Jakou velikost

Pilulku vždy ukryjte do tak velkého sousta, aby jej pes dokázal celé pozřít. Pokud zvolíte příliš velký kus, může se stát, že nemusí vždy sníst tu část, která obsahuje lék.

Ach ten čich...

Myslete na to, že psi mají velmi dobrý čich, takže se může stát, že vaši lest odhalí. Pokud se tak stane, tak pro příště skryjte lék v hodně aromatickém jídle, jako je například losos nebo obzvlášť aromatický typ měkkého sýra. Silné vůně jídla umožní snadnější zamaskování výrazného zápachu některých léků.

Zkuste to s kapslí

Některé léky nemusejí vonět. V takovém případě existuje možnost schovat je do prázdné kapsle. Jakmile je pilulka uzavřena v kapsli, váš pes ji nebude cítit.

Rozptylte jej

Psi jsou velmi inteligentní, takže myslete na to, že velmi brzy zjistí, o co vám jde a také kdy je čas na další dávku. Proto mu nabídněte pamlsek i několikrát denně, aby si podávání léku nespojil pouze s ním. Lék mu také zkuste podávat ve chvíli, kdy není na jídlo tak úplně soustředěný. Například během procházky nebo nějaké hry. 

Když to jinak nejde

I přes vaše maximální úsilí může zvíře tabletu nebo tekuté léčivo odmítnout. Pokud k tomu dojde, budete muset podat lék přímo do tlamy zvířete.

Jak na to

Zakloňte hlavu psa, uchopte horní čelist mezi palcem a ukazováčkem a tlamu otevřete. Tabletu vložte do tlamy a pak ji zavřete. Můžete mírně zatlačit na hrdlo, abyste podpořili polykání. Máte-li strach, že by vás váš chlupáč mohl kousnout, pořiďte si aplikátor tablet, který vložíte do tlamy zvířete a ve chvíli, kdy jej stisknete, uvolní se tableta na konci aplikátoru.

Kontrola

Po podání léku je psa dobré zkontrolovat. Hodně chlupáčů totiž dokáže tabletu velice šikovně schovat pod jazyk nebo mezi dásně a tváře. Někteří dokonce prášky i plivou. Pokud váš pes bere léky dlouhodobě a vy se s ním chystáte na dovolenou, nezapomeňte je také přibalit do lékárničky. Co vše dalšího by v takové psí lékárničce nemělo chybět, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít