I pejsky trápí zubní kámen a zubní kaz. Jak vybrat vhodný kartáček a jak správně čistit chrup?

 Mazlíčci 
10. ledna 2019 08:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čištění opakujte několikrát do týdne Depositphotos
Nejen lidi, ale i pejsky trápí výskyt zubního kamene či zubního kazu, a proto nezapomínejte na důkladnou péči o jejich chrup. Absence čištění zubů může totiž vést až k zánětu dásní, který často zapříčiní vypadávání zubů a další zdravotní problémy.

Velmi důležité je vyčlenit si na čistění zubů vašeho čtyřnohého mazlíčka dostatek času. Rozhodně s tím nezačínejte pár minut předtím, než odejdete z domu. Čištění totiž vyžaduje notnou dávku trpělivosti a času. Minimálně ze začátku je to běh na dlouhou trať. Ze všeho nejdříve si musí pes zvyknout na doteky v oblasti čenichu. Dotýkejte se hřbetu čenichu, pysků a postupně i samotného čenichu. Až to bude pes tolerovat, zajíždějte postupně do dutiny ústní a masírujte prsty dásně.

Vhodný kartáček

Nyní přichází na řadu výběr zubního kartáčku. Zvolit můžete jak speciální kartáčky pro zvířata, tak i obyčejné pro lidi. Záleží vždy na tom, jak na něj bude pes reagovat. Některým psům můžou vyhovovat i kartáčky prstové. Ať už vyberete jakýkoliv, dbejte na to, aby měl husté a měkké štětiny.

Ke kartáčku neodmyslitelně patří zubní pasta. V žádném případě nepoužívejte zubní pasty pro lidi. Až na výjimky obsahují fluor, který je pro psy toxický. Nemůžete totiž spoléhat na to, že zvíře pastu nebude polykat. Většinou narazíte na zvířecí ochucené zubní pasty. Z toho důvodu si pes čištění zubů zamiluje. Můžete sehnat pastu s kuřecí, hovězí nebo játrovou příchutí. Jak zbavit psa strachu z veterináře, jsme psali zde.

Jak postupovat

Při čištění zubů jemně uchopte tlamu kolem čenichu tak, abyste zabránili psovi žvýkat a začněte opatrně čistit kartáčkem jen špičáky. Po vyčištění špičáků pokračujte krouživými pohyby k zadním zubům. Pokud začne být pes nespokojený, raději přestaňte a pokračujte druhý den. Pokud neprotestuje, podržte tlamu zavřenou kolem čenichu a opatrně zvedněte horní pysk palcem a ukazováčkem tak, že odhalíte přední zuby – řezáky, které jsou nejcitlivější částí tlamy. Dokončete čištění jemnými pohyby od dásně ke špičce zubu. Čištění opakujete minimálně dvakrát týdně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve