Kočka dokáže svými drápy zdevastovat nábytek. Způsoby, jak ji to odnaučit

 Mazlíčci 
13. července 2020 08:55 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Odnaučte kočku ničit nábytek Depositphotos
Vypadá váš gauč, jakoby se na něm vyřádil Střihoruký Edward? A to i přes to, že má vaše kočka obrovské škrabadlo? Existují způsoby, jak toto chování omezit. Poradíme vám.

Broušení drápků je pro kočku zcela přirozeným chováním. Hlavním důvodem je jejich potřeba si drápky obrousit, tedy odstranit staré vnější lůžko nehtu a dát prostor růstu novému. Škrábání však kočky mohou činit také proto, že se potřebují protáhnout, vybít energii nebo si prostě takto jenom značkují teritorium. Odnaučit kočku útočit při tomto na váš nábytek jde, ale připravte se, že výsledky se nedostaví ze dne na den. Musíte tedy vydržet.

Nabídněte alternativu

V první řadě můžete zkusit umístit vaše škrabadlo hned vedle nábytku, který kočka obvykle škrábe – tím se její škrabací pud přesměruje na jiné místo a vašeho nábytku by si tak konečně nemusela všimnout.

Studená sprška

Pokud kočku přistihnete, jak se opět "vybíjí" na vašem nábytku, vezměte do ruky rozprašovač se studenou vodou a prostě a jednoduše ji trochu postříkejte. To dá kočce jednoznačně najevo, že tohle prostě škrábat nesmí. Podobným způsobem můžete kočku odnaučit vás škrábat a kousat. Proč to dělá a jak ji tohoto chování zbavit, jsme psali zde.

Přírodní odpuzovadla

Místa, kam se kočka pravidelně vrací brousit své drápky, postříkejte šantou kočičí nebo výluhem kozlíku lékařského. Počítejte s tím, že tato bylinka zrovna nevoní. Použít můžete také kombinace citrusů a hřebíčku, což jsou vůně, které kočky vyloženě nesnášejí. V blízkosti ohroženého nábytku rozložte citrusy s napíchaným kořením. Tím si navíc krásně provoníte byt. Použít můžete také silice těchto vůní, které naneste na postižená místa.

Když nic nepomáhá

Existuje také speciální sprej, který při stlačení vydává nepříjemný syčivý zvuk. Kočka se poleká a zanechá nechtěného chování. Do budoucna si kočka škrábání nábytku spojí s něčím nepříjemným a raději toho nechá. 

Zamaskujte rýhy  

Než odnaučíte kočku škrábání, nemá smysl pořizovat nový nábytek. Proto je lepší zatím nevzhledné rýhy alespoň zamaskovat. Připravte si speciální směs. Ve vodní láhvi rozpusťe čtyři lžíce vosku. Jakmile se rozpustí, odstavte jej z ohně a vmíchejte tři lžíce terpentýnu a dvě lžíce technického lihu. Pozor, obě tyto tekutiny jsou vysoce hořlavé. Škrábance nejprve opatrně odmastěte benzínem a následně na ně naneste voskovou směs. Nechejte zaschnout a vše nakonec vyleštěte. Mělké rýhy můžete zamaskovat také bezbarvou vazelínou, kterou nechejte několik dnů zasychat. Pak vyleštěte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum