Jak se zachovat, když vašeho psa uštkne zmije

 Mazlíčci 
23. července 2020 14:45 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Buďte při svých toulkách přírodou opatrní JumpStory
Při procházkách po lesích a loukách s vaším psem hrozí, že chytne nejenom klíště, ale že ho může uštknout také zmije. V takovém případě je nutné rychle jednat. Víte, co dělat?

Zmije obecná je sice jediným jedovatým hadem na našem území, ale na druhou stranu jde o velmi plachého tvora, který jen tak sám od sebe nezaútočí. Zmije je inteligentní tvor a dobře si uvědomuje, že zásoba jejího jedu je omezena. Proto jím nebude zbytečně plýtvat na zvíře, které stejně nakonec nebude moci pozřít. Zaútočí jen v případě, kdy je to nevyhnutelné. Pokud se tak ale stane a váš pes je uštknut, co dělat a jak se zachovat?

Hlava, krk nebo nohy

Ne vždy můžete zaregistrovat, že vašeho chlupáče uštkla zmije. To, co by vás jako první mělo varovat, je, pokud pes zničeho nic bolestivě zakňučí a uskočí stranou. Pokud nikde v okolí zmiji nepozorujete, prohlédněte psovi končetiny, krk a hlavu. Tyto tři oblasti zmije nejčastěji napadne. Pořádně psa prohlédněte. V místě kousnutí se může objevit zčervenání, otok, případně i pár kapek krve. Otok bývá většinou velice bolestivý.

Kousnutí nepodceňujte

Množství jedu, které se dostane do rány, závisí na stáří zmije i době od posledního jejího lovu. Pro zdravého psa, který váží více než 15 kilogramů, tak ve velké míře nebývá zmijí kousnutí nijak závažné. Ve většině případů, při nízkých dávkách jedu, dochází jen ke zvracení. Nicméně to neznamená, že byste to měli podceňovat. Účinky jedu se totiž mohou projevovat i několik dnů poté. Jed může způsobit šok či obrnu dýchacích svalů a tedy i uhynutí. Ohro­žena jsou především štěňata, psi nemocní, psi malých plemen a psí senioři.

Co rozhodně nedělat

V první řadě se snažte zachovat chladnou hlavu. Pokud budete ve stresu, tyto pocity snadno přenesete na svého psa, který tak bude ještě více ve stresu, a to mu rozhodně nepomůže. Stres totiž vede ke zvýšení krevního tlaku, který může způsobit, že se jed začne do těla vstřebávat rychleji. Ránu nevysávejte, nevyřezávejte ani nečištěte. Pes by už měl zůstat co nejvíce v klidu. Jakýkoliv další pohyb totiž jenom způsobí, že se jed bude po těle šířit rychleji. Rozhodně to neznamená, že byste měli psa vzít do náruče a rychle s ním běžet k veterináři.

Jak se zachovat

Pokud zmije psa kousla do končetiny, postižené místo můžete jemně zaškrtit nad ránou. Psovi sundejte obojek pro případ otoku hlavy. Vhodné je veterináře předem kontaktovat telefonicky, aby byl na vás připraven a mohl hned zahájit terapii. U psů se ale nepoužívá sérum proti uštknutí ‒ není dostupné a pes by na něj mohl mít alergickou reakci.

Veterinář obvykle stabilizuje psovi dýchání a oběhový systém. Ve velké míře pak podává uštknutému zvířeti žilně kalcium a kortikosteroidy, které mají protizánětlivý účinek. Dále také antihistaminika, která sníží následky alergické reakce. Kromě zmije v létě hrozí také vašemu chlupáči celá řada otrav. Jak ji poznat a jaká je první pomoc, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve