I psi se mohou spálit. Jak je chránit a co při spáleninách pomáhá

 Mazlíčci 
18. července 2020 11:13 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejcitlivější partie jsou břicho, čumák a genitálie Depositphotos
Domácí mazlíčci se na rozdíl od nás neopalují na lehátku na pláži. Přesto se mohou, podobně jako lidé, nejen opálit, ale i spálit.

Během léta chráníme svou pokožku před škodlivým UV zářením opalovacími krémy. Ale co naši psi? I přes to, že mají srst, se mohou také spálit. Stejně jako u lidí i tyto spáleniny je mohou velmi bolet a také zvyšují riziko rakoviny. Jak tedy kůži našich miláčků před slunečními paprsky co nejlépe ochránit?

Na léto neholit

Pokud jste zvyklí svého psa na léto holit, prakticky jej tím vystavujete obrovskému riziku spálení. Srst jej totiž z velé části chrání před ultrafialovým zářením. Proto na léto raději používejte furminátor, který zbaví psa přebytečné podsady a i jemu bude lépe.

Používejte opalovák

Nejvíce citlivé na spáleniny jsou oblasti břicha a kolem genitálií. Nebezpečí hrozí zvláště psům s růžovou pokožkou. Jestli se váš pes doslova vyžívá ve slunění na zádech, používejte speciální ochranný krém. Použít můžete nejenom krém určený výhradně pro psy, ale také například dětský, ideálně s vyšším ochranným faktorem a obsahem bambuckého másla. Při výběru opalováku dávejte pozor, aby neobsahoval oxid zinku, který je pro zvířata toxický.

První pomoc

Psí spáleniny rozhodně nepodceňujte. Příznaky spálení se hodně podobají těm u lidí. K nejběžnějším patří začervenalá kůže, suchá až popraskaná, kadeřavění na konci uší. Pes je abnormálně citlivý na dotyk, může i při pouhém hlazení kňučet. Silnější spálení vyvolává u psů mírnou horečku. Pokud už pes utrpěl spáleninu od slunce, dopřejte mu chladivou koupel, do které přidáte trochu aroma oleje, ideální je levandule nebo tea tree. Zkusit můžete také babské rady, které se používají u lidí. Více jsme psali zde.

Ochranné oblečení

Během léta můžete také své mazlíčky chránit i speciálními psími oblečky. Vybírejte takové, které jsou ve světlých barvách, aby příliš nepřitahovaly sluneční paprsky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít