Poznejte přetočení žaludku u psa. Jde o minuty

 Mazlíčci 
30. srpna 2020 12:05 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Torze žaludku se objevuje krátce po jídle Depositphotos
I psy dokáže občas potrápit nejedna nemoc. K těm nejzávažnějším patří torze žaludku. Často přichází bez varování a znenadání. Bohužel jde o minuty. Jak tuto zákeřnou nemoc odhalit včas?

Když je nemocný člověk, dokáže říct, co ho bolí a jak se cítí. U zvířete je to však mnohem horší. Tady už záleží na vnímavosti majitele, aby poznal, že s jeho mazlíkem není něco v pořádku. Pokud pomineme rakovinu, pak druhým nejvážnějším onemocněním u psů, které vede k jejich úmrtí, je torze žaludku neboli přetočení či jeho zauzlení. I proto je potřeba tento stav odhalit včas. Pokud se rychle neoperuje, může u psů znamenat smrtelné nebezpečí.

Co se děje uvnitř

Torze žaludku nejčastěji postihuje starší a velké psy, a také psí plemena, která mají hluboké hrudní koše, jako je například německý ovčák, dobrman, boxer, německá doga, výmarský ohař nebo setr. Často k tomuto onemocnění dochází po nakrmení. V dutině břišní se relativně volný žaludek vychýlí ze své osy a otočí se kolem jícnu na jedné straně a kolem dvanáctníku na druhé straně.

Břicho jako buben

To, že se s vaším psem něco děje, poznáte relativně snadno. Torze žaludku je poměrně bolestivá záležitost. Zvíře zrychleně dýchá, špatně se pohybuje, bolestivě kňučí, někdy se snaží zvracet a mívá i pěnu u pusy. Na první pohled mívá pes nepřirozeně nafouklé břicho, které je na dotek citlivé a při poklepu duní jako bubínek. Při podezření na přetočení žaludku na nic nečekejte a ihned vyhledejte veterináře. Čím dříve se zasáhne, tím větší je pravděpodobnost uzdravení.

Pozor na řídká krmiva

Torze může být zapříčiněná geneticky, fyzickou únavou, špatnými stravovacími návyky a v neposlední řadě i nevhodným krmivem, zejména tekutým. Proto byste neměli psovi dávat často polévky nebo kašovité stravy. Nikdy ho nenechávejte dojídat starou vařenou, často již nakvašenou stravu, tedy například vařené jídlo nebo máčené granule. Kvašené potraviny způsobují tvorbu plynů, které rovněž způsobují torze žaludku.

Jak tomu předejít

Psům dávejte kvalitní granule bohaté na bílkoviny. Podle čeho se při jejich výběru řídit, jsme psali zde. Zejména u velkých plemen dbejte na to, aby pes po nažrání zůstal přibližně 2 hodiny v klidu, nechodťe s ním na procházku a nenuťte ho dělat žádné cviky. Vhodné je rozdělit krmnou dávku na dvě až tři menší. Poslední jídlo, které by měl pes dostat, by mělo být kolem 19. hodiny večer, protože symptomy přetočení žaludku mohou nastat v době, kdy budete spát.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47