Irský setr je vhodný pro aktivní sportovce, kteří mají rádi pohyb. Hodí se i do rodiny s většími dětmi

 Mazlíčci 
04. července 2020 08:47 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé návyky musíte setra učit už od štěněte Depositphotos
Aktivní pes s velkým množstvím elánu je irský setr. Hodí se pro aktivní lidi a sportovce, kteří neradi leží na gauči. Zapadnout může i do rodiny s většími dětmi, které si s ním užijí spoustu legrace.

Pes patří mezi střední s váhou kolem 20 kilogramů a výškou v kohoutku asi 60 centimetrů. Má hladkou srst a atletické tělo. Dožívá se až 14 let. Vyznačuje se dlouhýma nohama a mahagonově hnědou lesklou srstí. I když vypadá vznešeně, chování v rukavičkách se od něj nedá čekat. Je to hravý pes, který rád běhá ze strany na stranu a je k nezastavení, protože má spoustu elánu.

Lovecký pud

Plemeno je vlídné, bystré a rychle se učí. Základní výcvik zvládnete velmi rychle a budete mít psa, který by vás měl poslouchat. Potíže by ale mohly nastat kvůli jeho loveckému pudu. Proto je potřeba věnovat více pozornosti už od štěněte tomu, aby vás kamkoliv následoval a přiběhl na přivolání. I když budete na procházce v lese, je dobré mít psa na vodítku, aby vám nezmizel za zvěří. Při výcviku není dobré používat nátlak nebo tresty, lepší cestou je motivace například pomocí pamlsků.

Počítejte také s tím, že je velmi aktivní a plný energie. Je proto vhodný pro sportovce, který rád běhá. Pokud jste vášnivý cyklista, může pes běžet vedle kola. Je hravý, a pokud mu neopatříte zábavu, vymyslí si ji sám. Hodí se k větším dětem, se kterými se zabaví. U menších dětí by mohly nastat problémy kvůli tomu, že je pes živý a energický. Nechtěně by je mohl postrčit a při pádech by se děti mohly zranit.

Konflikty nevyvolává

K ostatním psům bývá setr přátelský a zdržuje se konfliktů. Přátelský je i k jiným zvířatům, musí si na ně ale zvyknout. Menší zvířata by mohl lovit, takže je potřeba společného kontaktu už od štěněte. Plemeno bývá zdravé, ale ani jemu se občas nevyhnou problémy. Patří mezi ně dysplazie kyčelních kloubů a další onemocnění kloubů. Někdy se objevují poruchy štítné žlázy nebo epilepsie.

Mezi nevýhody patří línání srsti, kterou musíte jednou za týden vyčesat. Pokud setrovi nevěnujete dostatek času, trpí tím. Vhodný není ani pro člověka, který není aktivní a nežije pohybem. U pořízení psa myslete také na to, že to není levná záležitost. Štěně stojí i více než 10 tisíc korun. O plemenu pomeranian jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod