Flat coated retrívr je veselý a přátelský pes, optimista a rodinný kamarád

 Mazlíčci 
06. prosince 2020 10:40 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Flat coated retrívr je pes s vrozenou láskou k práci Pixabay
Veselý a přátelský pes s nevyčerpatelnou energií, to je flat coated retrívr. Tohle plemeno se těší stále větší oblibě. Flat je pes, který je odhodlán udělat pro svého pána to, co si zamane. Válení se doma v posteli? Ano, do všeho tento pes půjde se stoprocentním nasazením. Tento pes se doporučuje i začátečníkům.

U flata se dá při výcviku využít jeho touha ve všem svému pánovi vyhovět. Nebývají tvrdohlaví, a tak se s nimi dá velice dobře pracovat. Někdy ale svoji hlavu mají a občas vymyslí svou vlastní strategii pro řešení úkolu. Jinak se nechají rádi hýčkat, mazlit a pořád vrtí ocasem.

Inteligence a kvalitní nos

Hladkosrstí retrívři se rodí se silnými loveckými pudy, a proto je u nich důležitá poslušnost a rychlé přivolání. Retrívři se během procházky nevzdalují víc než na 30 metrů a kontrolují si stále svého pána a vrací se k němu. Krásně vypracovávají stopu zvěře a jsou ji schopni dohledat. Jejich hlavní vášní je aport a přinášení drobné zvěře. Za jejich neutuchající temperament a chuť dohledat i špatně střelenou nebo zapadlou zvěř, je dobré je vždy pochválit. Kvalitní nos a jejich inteligence jim v tom hodně pomáhají.

Musíte ho utahat

Flat retrívři jsou využíváni i jinde než v myslivosti, hodí se jako vodicí psi a slouží i jako služební psi při záchranářských pracích. Je to hyperaktivní zvíře a každý by si měl rozmyslet, čemu se s ním bude věnovat. Pokud jde o pohyb, patří mezi náročnější plemena, když ho neutaháte, může vymýšlet z nudy různé lotroviny. Ideální jsou pro něj dlouhé vycházky v přírodě, nejlépe u vody, kde může také plavat. Miluje aporty, jak na souši, tak z vody. 

Štěnětem po celý život

Pokud uvažujete že byste si flat coated retrívra pořídili, bude vyžadovat pravidelný kontakt se svým pánem a rodinou. Pokud ho mít nebude, nikdy nebude šťastný. Miluje celou svoji rodinu a vítá se rád s každým, koho potká, což je někdy náročné. Je prý mu v podstatě jedno, která ruka ho hladí, hlavně když někdo hladí. Majitel by měl počítat i s tím, že štěně potřebuje více aktivit, aby se unavilo dříve, než vám zdevastuje byt či zahradu. První dva až tři roky jsou pro začínající majitele flata nejkritičtější. Mnozí flati se chovají jako štěně celý život.

Rádi si pospí na dešti i na sněhu

Pro flata je důležitý kontakt s rodinou, je pro něj ideální žít v bytě nebo v domě se zahradou. Flati nejsou psi do kotce ani do boudy. Potřebují být v dosahu lidí. Pokud bydlíte v rodinném domku s větší zahradou, mohou mít psi zázemí uvnitř. Do kotce nepatří, ale žít celoročně v zateplené boudě, která je umístěna v závětří a ve stínu pro období horkých dnů, by hladkosrstý retrívr zvládl. Je známo, že někteří si rádi pospí i v dešti na trávě či v zimě na sněhu. Dále čtěte: Nejoblíbenější psi? Ovčák, jezevčík i retrívr.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?