Nemoci akvarijních ryb neberte na lehkou váhu

 Mazlíčci 
28. listopadu 2020 13:26 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jedině v dobře udržovaném akváriu se bude dařit i vašim rybičkám Depositphotos
Snad každý akvarista se už někdy s nějakou nemocí u svých rybiček setkal. Tyto nemoci však rozhodně nelze brát na lehkou váhu, jelikož jsou znamením, že je v akváriu něco v nepořádku. Navíc často bývají smrtelné.

Nemoci rybiček mohou být někdy pěkný oříšek. V některých případech je už na první pohled jasné, že se něco děje, ale u řady nemocí si nemusíte ničeho všimnout, jen pak v akváriu nalézáte uhynulá tělíčka. Poradíme vám, na které nemoci si dávat obzvláště pozor a jak předcházet jejich vzniku.

Krupička

Jednou z nejčastějších nemocí akvarijních rybiček je takzvaná krupička. Jedná se o parazitární onemocnění způsobené kožovcem rybím, který se doslova zavrtá do sliznice ryb.

Tohoto onemocnění není těžké si všimnout. Na těle ryb se objevují bíle tečky velikosti špendlíkové hlavičky a nakažené ryby se chovají nezvykle. Mohou se například otírat o rostliny a další předměty v akváriu, nezvykle plavou a těžko se jim dýchá.

Pokud situaci včas podchytíte, je léčba vcelku jednoduchá. Je dobré vyměnit alespoň čtvrtinu vody v akváriu a pokud to obyvatelé nádrže dovolí, tak zvýšit teplotu vody na 30 stupňů Celsia. Pak už zbývá jen navštívit specializovanou prodejnu a vybrat vhodný přípravek určený k léčbě této nemoci. Na trhu je jich celá řada, takže v podstatě si stačí vybrat jen svou oblíbenou značku. K úplnému vyléčení stačí obvykle dva týdny.

Vodnatelnost

Další z častých nemocí je vodnatelnost. I této nemoci si můžete všimnout na první pohled. Rybkám se zježí šupiny, nafoukne dolní část břicha, mohou mít také vypouklé oči a v pozdější fázi přestávají přijímat potravu.

Toto onemocnění je velmi těžko léčitelné, jelikož na něj neexistuje žádný přímý lék. Předpokládá se však, že je jeho původ bakteriální, a tak lze použít některá univerzální léčiva. Jelikož je tato nemoc často zapříčiněna špatnou péčí o akvárium, je třeba přidat i v tomto směru.

Rozpad ploutví

Bakteriální rozpad ploutví je onemocnění, které je sice pozorovatelné, ale většinou až ve chvíli, kdy už je pozdě. Na ploutvích ryb můžete zaznamenat bělavá místa a jak název nemoci napovídá, ploutve se rozpadají, třepí a mohou být zaplísněné. Na těle ryb můžete také zpozorovat vatovité útvary, které vystupují zespod šupin.

Léčba je v tomto případě složitá, pomoci mohou univerzální i speciální léčiva, nicméně toto onemocnění také odkazuje na kvalitu prostředí v akváriu. Bez zlepšení podmínek v akváriu není léčba prakticky možná.

Jak na prevenci

Velmi často se stává, že jsou nemoci do akvária zavlečeny spolu s novými rybkami. Pokud se chcete takové situaci vyvarovat, umístěte nové rybky nejdříve alespoň na týden do karanténního akvária a bedlivě je pozorujte. Pokud se u nich žádná nemoc neprojeví, můžete je s klidem umístit do cílové nádrže.

Kromě toho také dbejte na čistotu v akváriu a kvalitu vody. Ujistěte se, že používáte v akváriu přiměřenou filtraci a pravidelně vyměňujte vodu. Tím předejdete nahromadění škodlivých látek, které mohou některé nemoci způsobovat. Jak na výběr správného akvária, se dočtete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47