Vašeho psa dokáže potrápit celá řada lidských nemocí. Některé mohou skončit i smrtí

 Mazlíčci 
21. listopadu 2020 09:58 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé onemocnění může být pro psa i smrtelné Depositphotos
Pes bývá často miláčkem celé rodiny, a tak není divu, že bývá často zahrnovaný polibky. Ale právě tímto způsobem můžete vašeho psa nakazit, zvláště, pokud trpíte některou z nemocí.

Již od mala nám bývá vštěpováno, že se nemají hladit toulaví a cizí psi, kteří mohou být přenašeči celé řady nemocí, včetně vztezkliny. Ale už tak často se nehovoří o tom, že naopak i sami lidí mohou své chlupáče nakazit některou ze závažných nemocí.

Lamblie střevní

Můžete dodržovat sebevíce hygienu, ale jednou z nejčastějích nákaz, která postihuje člověka i psa, je lambie střevní (Girardia lamblia). Jedná se o parazitární onemocnění trávicího traktu, jehož projevem je průjem. K přenosu z psa na člověka může dojít snadno. Psi totiž mají poměrně velkou zálibu v požírání lidských exkrementů, proto  u nich není tato nákaza nijak výjimečná. I člověk se může od psa nakazit snadno, např. při i neopatrném zacházení při úklidu psího trusu od nakaženého jedince. Zákeřnost lamblie tkví v tom, že se uloží na sliznici tenkého střeva a ve žlučníku nebo žlučovodech. Doslova oblepí střevní sliznici, a ta tak ztratí schopnost přijímat živiny. Tím se naruší trávení. Léčba je zdlouhavá a především je potřeba dodržet hygienu a dekontaminovat prostředí, v němž pes žije.

Rýmečky a kašlíky

I vašeho psa můžete nakazit rýmou, kašlem a angínou. I jejich horní cesty jsou totiž náchylné na různé infekce a jsou, stejně jako u člověka, vstupní branou pro bacily, které se tudy dostávají do těl psů. U psa se taková infekce projevuje jako nachlazení, tedy kýchání, výtoky z nosu či očí a kašlem. Obvykle není potřeba zásah veterináře. Svého chlupáče můžete snadno vyléčit doma pomocí jitrocelového sirupu a klidovým režimem. Jitrocelový sirup si můžete snadno vyrobit i doma. Jak na to, jsme psali zde. Vážnější komplikace se mohou objevit u psů, kteří mají dlouhodobě oslabený imunitní systém.

Salmonela

Touto nepříjemnou střevní nemocí se snadno může nakazit nejenom člověk, ale také pes. Stačí, aby někdo z rodiny byl nakažený a k tomuto přenosu může pak dojít poměrně snadno. Někteří mazlíčci milují záchodovou mísu a rádi se z ní napájejí. V takovém případě počítejte s tím, že budete mít pěkně zaneřáděný byt. Se salmonelózou bývá i pro člověka těžké dobíhat na záchod. Pokud se takové příznaky u psa projeví, raději jej nechejte vyšetřit veterinářem.

Zlatý stafylokok

Jde o velice zákeřnou bakterii, která odolává i některým antibiotikům. Někteří lidé se z ní léčí i roky. Jde o velice nepříjemné onemocnění, které způsobuje těžko zastavitelné hnisání rány, abscesy a teploty. V některých případech dochází i k otravě krve. Pro mazlíčky naštěstí není tato bakterie tak nebezpečná, jelikož je doslova "šitá" pro člověka. Tedy ne pro dospělé jedince, ale pro koťata a štěňata, která ještě nemají plně rozvinutý imunitní systém, a staré nemocné psy a kočky, kterým imunita již vypovídá službu, už nebezpečná je. A dokáže i zabít.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008