Klikr. Metoda, díky které snadno naučíte psa povelům

 Mazlíčci 
10. prosince 2020 13:59 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Klikr je malá šikovná věcička podobná elektronickému klíči od auta Depositphotos
Stačí kliknout a váš pes bude hned vědět, co po něm vyžadujete. Jde o nenásilnou techniku výcviku s pomocí klikru. Ještě jste o ní neslyšeli?

Je to malá nenápadná krabička, která trochu připomíná ovládání klíče k autu, ale při stisknutí vydává výrazný zvuk cvaknutí - kliknutí. Od toho také název klikr. Je to skvělá pomůcka, která velice efektivně napomůže našemu pejskovi pochopit, co po něm chceme. Jejím stisknutím dáváte totiž pejskovi najevo, že jde tou správnou cestou. 

Klik a odměna

Asi každý pes miluje odměny. A na takovém principu funguje také klikr. Vychází totiž ze zásad výcviku pomocí pozitivní motivace. Základem je správné načasování odměny. Tedy kliknout ve chvíli, kdy pes dělá to, co po něm chceme, a odměnit jej. Pes velmi brzy pochopí, že cvaknutí, které klikr vydává, bude pro něj znamenat jistou mňamku.

Chce to nácvik

Pokud se rozhodnete klikr používat, musíte na něj psa nejprve naučit. A to chce nějaký čas. Nejprve se začíná pouhým odměňováním, které následuje ihned po kliknutí. Později už se kliká při každém žádoucím chování. Například, budete-li psa učit povelu sedni, klikněte, až bude pes způsobně sedět. Z kliknutí se pak stane zvuk, který posílá do mozku důležitou zprávu, že přijde odměna a že se jim to vyplatí udělat i pro příště. Věřte, že takové kliknutí je mnohem rychlejší, než kterékoliv sebekratší slovo.

Princip podmiňování

U psa díky klikru vytvoříte podmíněný reflex, za kterým následuje odměna. Pes si tak díky odměně spojí, že kliknutí pro něj znamená pozitivní zprávu a díky ní si uvědomí, že dělá něco dobře. Naopak, pokud se pes nechová tak, jak byste si představovali, není potřeba jej trestat, pouze toto chování ignorujte. A nedávejte žádný pamlsek.

Nejprve klik

Při nácviku s klikrem si dávejte pozor, abyste nejprve zmáčkli klikr a až poté sáhli po odměně. Pokud byste udělali tyto dva úkony současně, pak hrozí, že pes nebude reagovat na klikr, ale bude číhat na to, kdy rukou zajedete do kapsy pro odměnu. Udělejte si tak dostatečnou zásobu pamlsků, které si snadno můžete vyrobit i doma. Pár nápadů jsme psali zde. Stejně tak je nutné si uvědomit, že pokud má tato „hra“ psa bavit, nesmíte přestat s odměňováním. Pokud by se tak stalo, může se lehce stát, že pes začne povely ignorovat, protože ztratí zájem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod