Fyzioterapeut nepomáhá jen lidem, ale dokáže postavit na nohy i nemocné psy

 Mazlíčci 
08. prosince 2020 08:51 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Psí fyzioterapii už odborníci nepodceňují Depositphotos
Když člověka bolí záda či kolena, rád se svěří do rukou odborného fyzioterapeuta. Málokdo ale ví, že existují také psí fyzioterapeuti. A i oni dokáží své klienty, čtyřnohé chlupáče, doslova postavit znovu na nohy.

Vůbec první rehabilitační oddělení pro psy vzniklo v České republice v jednom veterinárním zařízení v roce 2003. Zavedli zde takzvanou akvaterapii, kdy nemocné pejsky léčili v prostorném bazénu. Tehdy se ještě na tento obor pohlíželo skrz prsty, dnes je situace zcela jiná a psí fyzioterapie je považována za pilíř při rekonvalescenci nemocných chlupáčů.

Pomoc pro ochrnuté psy i ty po operaci

Pomoc psích fyzioterapeutů vyhledávají nejen majitelé ochrnutých pejsků v různých stádiích rehabilitačního procesu, ale i majitelé psů po ortopedických operacích, psích seniorů a na odborníky na pohybový aparát se obracejí i lidé se sportujícími pejsky.

Podle psích fyzioterapeutů se v posledních letech zlepšuje také preventivní péče. Nejlepších úspěchů lze totiž dosáhnout v případě, že pejsek dorazí včas. Když například vyhledá majitel psího seniora pomoc až ve chvíli, kdy se jeho parťák není schopen ani zvednout z pelíšku, bývá už pozdě. Je proto lepší přijít včas a pejskovi tak prodloužit aktivní život.

Cvičení, protažení, masáže

Rehabilitační hodina je koncipována vždy individuálně podle dané indikace pacienta. Součástí je vždy zhodnocení celkového zdravotního stavu pacienta, následují různá cvičení, protažení a masáže. Někdy stačí psa jen uvolnit, porovnat, protáhnout. Někdy je plán složitější a fyzioterapeut musí na psa vymýšlet různá lišácká pohybová cvičení, aby ho přesvědčil o používání nějaké části těla, kterou již pes odepsal.

Metod, jak pejskovi pomoci, existuje několik. Nutné je ale nejen přijít s problémem včas, ale také se pejskovi věnovat. Cvičit s ním totiž musí i majitel doma, což vyžaduje nějaký čas. Výsledek ale prý stojí za to. Čtěte také: Kulhání vašeho psa může mít i velmi vážné příčiny

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít