Přilákejte včely na zahrádku. Modré květiny jsou pro ně výjimečné

 Zahrada 
01. července 2022 07:53 / Pavla Krejčí
  1
📷
1 fotografie v galerii
Modrá barva je včely opravdu přitažlivá Pixabay
Chcete do své zahrady přilákat více medonosných včel? Zasaďte květiny v modrém nebo modrofialovém odstínu. Tyto barvy jsou pro ně velkým lákadlem.

Příroda nabízí široké spektrum barev, které ale závisí na obsaženém pigmentu. Třeba takový modrý pigment vlastně neexistuje. Výsledná modrá barva vzniká změnou hladiny kyselosti nebo se mísí s již existujícími pigmenty. Všechno dění v přírodě je řízeno z nějakého důvodu. Spousta druhů rostlin si tento odstín vyvinula právě kvůli tomu, aby přilákala opylující hmyz. A právě modrá je pro ně nejlépe rozpoznatelná. Proces jejího vytváření však není jednoduchý, proto nejsou květiny v modré barvě tolik rozšířené.

Spousta zahrádkářů nadšeně podporuje včely, a to jak pro jejich lahodný med, tak i proto, že hrají zásadní roli jako opylovači. Pokud si chcete zajistit, že budou do vaší zahrady směřovat, poskytněte jim lákadlo v podobě hojně vysazených modrých květin. Včely jsou „věrné květu“ nebo „stálé květu“, jelikož se učí složitosti prašníků nebo nektarů a následně pracují na jednom typu květu, dokud není jeho pyl nebo nektar vyčerpaný.  

Květiny, které včely přitahují

Hyacint hroznový

Tento hyacint, jak je patrné, voní po hroznech. Jeho kobaltově modré květny jsou lemovány bílou barvou. Hyacinty většinou dosahují výšky šest až osm palců. Jsou také vynikajícím raným zdrojem nektaru a bílého pylu pro včely medonosné. Kvetou současně s pomněnkami a dobře se k sobě párují. 

Pomněnka

Pomněnka je dobrým zdrojem nektaru a vykazuje zajímavou reprodukční strategii. Když jsou drobná kvítka opylena, dužnatý žlutý prstenec uprostřed, který funguje jako původce nektaru, ztratí svůj žlutý pigment a zbělá. To je signál pro včely, že se nektar již neprodukuje.

Chrpa modrá

Chrpy jsou dobrým zdrojem nektaru a pylu pro včely. Rostliny se pyšní střapatými modrými květy na dvoustopých stoncích. Jejich opakované kvetení lze podpořit odumřelými květy. Snadno se šíří oddenky a vlastními semeny.

Šalvěj luční

Šalvěj je velkým lákadlem pro včely. V zahrádce se krásně kombinuje s kosatcem, pivoňkou, lupinou, mátou a dalšími trvalkami. Šalvěj luční preferuje dobře propustnou půdu a přímé sluneční světlo.

Brutnák lékařský

Brutnák lékařský byl již od středověku zásadní rostlinou pěstovanou v bylinných zahrádkách. Mniši jej vysazovali pro jeho široké využití v léčitelství. Brutnák se velmi snadno pěstuje od semene. Je ideální pro zeleninovou nebo bylinkovou zahrádku.

Čekanka obecná

Včely svými nebesky modrými květy přitahuje čekanka. Tyto květy jsou plné bílého pylu. Dorůstá do čtyř až pěti stop a preferuje suchou půdu.

Levandule

Levandule nabízí nespočet druhů. Její silná aromatická vůně a atraktivní fialové květy z ní dělají rostlinu přátelskou ke včelám. Levanduli lze pěstovat uvnitř i venku, a to i v chudých a suchých typech půdy.

Rozmarýn

Rozmarýn je celoročně odolná rostlina, která přitahuje různé včely, včetně včel medonosných. Je odolný vůči suchu a líbí se mu na slunném parapetu, verandě nebo balkonu.

Pažitka

Fialové květenství je pro včely skvělým lákadlem. Rané jarní květy jsou bohaté na pyl a nektar. Přitahují především včely, které se na jaře probouzejí z dormance. Pažitku lze pěstovat venku nebo v květináčích a okenních truhlících. 

Autorský článek, další zdroj: beeculture.com, gardengatemagazine.comstoplusjednicka.cz

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47