Jablka a hrušky jsou mimořádně čistotné, brambory a mrkev přímo nesnášejí
K uskladnění ovoce jsou ideální chladné, dobře větratelné místnosti, v nichž nemrzne. Během větrání však nesmějí dovnitř proniknout hlodavci, hmyz ani nečistoty ze zahrady. Důležitou roli hraje i vlhkost vzduchu, proto se pro skladování často užívají sklepy.
Pro úspěšné skladování by se měla vzdušná vlhkost pohybovat kolem 80 procent. Vyšší vlhkost vzduchu totiž zabraňuje ovoci ve ztrátě vody, takže plody nevadnou a nescvrkávají se. Doporučená teplota by se v zimě měla pohybovat od 1 do 4 stupňů Celsia, na jaře a v létě by neměla přesáhnout 12 stupňů. Před uložením ovoce prostor včetně regálů důkladně umyjeme vodou s přídavkem dezinfekce a natřeme vápenným mlékem. Poté v něm zapálíme sirné knoty pro zničení choroboplodných zárodků a důkladně vyvětráme.
Pro dlouhou trvanlivost uskladněných jablek a hrušek je třeba něco udělat již během sklizně. Velmi totiž záleží na čistotě nádob, do nichž jsme ovoce trhali, nářadí, jež jsme přitom použili, a také čistota prostor, v nichž chceme ovoce uskladnit. Se sklízenými plody je nutno zacházet opatrně, extrémně háklivé na otlaky jsou především hrušky.
K uskladnění se hodí pouze suché plody, mající stopku. Plody, napadené škůdci nebo chorobami, otlačené, deformované, bradavičnaté či jinak poškozené nemají ve sklepě co dělat, protože by nakazily své zdravé sousedy. Plody vyskládáme pouze v jedné vrstvě, jablka stopkou dolů, hrušky se naopak skladují stopkou nahoru nebo položené.
Pokud nemáme sklep, uchystáme si pro svou sklizeň prostornou bednu, do níž ovoce nasteleme mezi vrstvy hrubé a suché rašeliny. Jednotlivé vrstvy ovoce oddělujeme dalšími 3 centimetry rašeliny. Plody se nesmějí navzájem dotýkat a prostor mezi nimi a stěnou bedny včetně dna a víka musí být minimálně 5 centimetrů.
Takto napěchované bedny můžeme umístit i v prostoru, v němž občas teplota klesne i několik stupňů pod nulu. Při skladování ovoce ale nikdy nesmíme zapomenout na základní pravidlo – nikdy nesmí sdílet prostor se zeleninou, a už vůbec ne s bramborami. Ovoce totiž přebírá pachy a vůně z okolí, navíc hrozí i přenos plísní.