Sušené ovoce, skvělý zimní pamlsek
Ostatní
16. října 2014 05:56
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Sušené ovoce skladujeme v plátených sáčcích nebo v pevně zavíčkovaných sklenicích. / Kelly Orchard
Možná nemáte vlastní úrodu jablek, hrušek a švestek, ale soused neví co s nimi. Nebo si za pár korun koupíte několik kilo výborného českého ovoce na některém venkovském podzimním trhu. Nadělejte si zásoby mlsání na zimní večery, je to zdravější a lahodnější než slané pochutiny.
Krásné české slovo křížala se z běžného solovníku skoro vytratilo, ale rozhídně stojí zato ho do něj zase vrátit. Zvlášť když dnes máme k dispozici moderní kuchyňské pomocníky, mezi kterými má sušička na ovoce, zeleninu, houby či bylinky své čestné místo.
Právě se sušičkou je to velice snadné. Jablka a hrušky zbyvíme jadřinců a nakrájíme na asi pět milimetrů silné plátky. Můžeme je oloupat, ale zbavujeme se tím spousty vitaminů, které jsou ukryté právě ve slupce a těsně pod ní. Švestky je lepší vypeckovat – přitom totiž také odhalíme, jestli některá není červivá. Nejlépe je každou švestkou podélně dokola nakrojit, rozdělit na dvě poloviny. Pecku tak snadno odstraníme a navíc se budou půlky lépe sušit než celé švestky.
Máme-li praktickou sušičku, stačí ovoce rozložit na jednotlivá síta a spustit sušení na maximálně 40 °C. Tak si ovoce zachová většinu vitaminů, ale také barvu, křížaly budou vzhledné. Jablka a hrušky budou samozřejmě usušené o něco dříve než švestky, ve kterých je více vody. Nasušit si ale můžete také exotické ovoce - kostičky ananasu, plátky kiwi nebo banánů.
Podařilo se vám koupit levná rajská jablíčka a teď nějak nevíte, co s nimi? Sušená rajčata jsou lahůdka. Malá můžeme sušit celá, větší nakrájíme na měsíčky. A opět sušíme v oblíbené sušičce nebo na plechu v horkovzdušné troubě. U té musíme nechat pootevřená dvířka, aby vlhkost rychleji z trouby odcházela a ovoce se nesušilo příliš dlouho – čím rychleji se nám ho podaří usušit, tím bude nejen zdravější, ale také chutnější, udrží si vůni a chuť čerstvého.
Sušená rajská jablíčka můžeme pak naložit do kvalitního oleje – olivového, ale klidně i do jednodruhového řepkového. Můžeme přidat trochu sušené bazalky, špetku skořice nebo hřebíček – rajčata získají další nové příchutě.
Křízaly z jablek, hrušek a švestek jsou výbornéí jako samostatná pochutina, ale hodí se i do zimních nákypů. Sušená rajčata naložený v oleji jsou vynikají doi těstovin, rizota nebo v kombinaci s listy ledového salátu.
Krásné české slovo křížala se z běžného solovníku skoro vytratilo, ale rozhídně stojí zato ho do něj zase vrátit. Zvlášť když dnes máme k dispozici moderní kuchyňské pomocníky, mezi kterými má sušička na ovoce, zeleninu, houby či bylinky své čestné místo.
Právě se sušičkou je to velice snadné. Jablka a hrušky zbyvíme jadřinců a nakrájíme na asi pět milimetrů silné plátky. Můžeme je oloupat, ale zbavujeme se tím spousty vitaminů, které jsou ukryté právě ve slupce a těsně pod ní. Švestky je lepší vypeckovat – přitom totiž také odhalíme, jestli některá není červivá. Nejlépe je každou švestkou podélně dokola nakrojit, rozdělit na dvě poloviny. Pecku tak snadno odstraníme a navíc se budou půlky lépe sušit než celé švestky.
Máme-li praktickou sušičku, stačí ovoce rozložit na jednotlivá síta a spustit sušení na maximálně 40 °C. Tak si ovoce zachová většinu vitaminů, ale také barvu, křížaly budou vzhledné. Jablka a hrušky budou samozřejmě usušené o něco dříve než švestky, ve kterých je více vody. Nasušit si ale můžete také exotické ovoce - kostičky ananasu, plátky kiwi nebo banánů.
Podařilo se vám koupit levná rajská jablíčka a teď nějak nevíte, co s nimi? Sušená rajčata jsou lahůdka. Malá můžeme sušit celá, větší nakrájíme na měsíčky. A opět sušíme v oblíbené sušičce nebo na plechu v horkovzdušné troubě. U té musíme nechat pootevřená dvířka, aby vlhkost rychleji z trouby odcházela a ovoce se nesušilo příliš dlouho – čím rychleji se nám ho podaří usušit, tím bude nejen zdravější, ale také chutnější, udrží si vůni a chuť čerstvého.
Sušená rajská jablíčka můžeme pak naložit do kvalitního oleje – olivového, ale klidně i do jednodruhového řepkového. Můžeme přidat trochu sušené bazalky, špetku skořice nebo hřebíček – rajčata získají další nové příchutě.
Křízaly z jablek, hrušek a švestek jsou výbornéí jako samostatná pochutina, ale hodí se i do zimních nákypů. Sušená rajčata naložený v oleji jsou vynikají doi těstovin, rizota nebo v kombinaci s listy ledového salátu.
Kam dál?