Máte zrcadlovku a chcete fotit detaily? Žádný problém

 Ostatní 
23. června 2017 12:59 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Mezikroužky 12, 20 a 36 mm. Nejčastější rozměry Shutterstock
S rozvojem fotografické techniky máme stále větší možnost mít doma kvalitní vybavení. Zatímco pořízení slušné zrcadlovky se základním zoom objektivem vás nemusí finančně zruinovat, nákup makro objektivů už ano. Existuje levné řešení, které je nahradí.

Pořiďte si mezikroužky

Mezikroužky jsou vlastně různě široké válečky z plastu a kovu, které se nasadí mezi tělo fotoaparátu a objektiv. Dojde tak ke zvětšení vzdálenosti objektivu od snímače a tím dojde ke změně vzdálenosti fotografovaného předmětu od objektivu. Docela laicky řečeno – můžete se s foťákem přiblížit i k malému objektu a vyfotit ho tak, že zabere celé políčko snímače. Získáte tak detailní záběr, čili makro snímek.

V čem je výhoda?

Výhoda je rozhodně v ceně. Zatímco za běžný makro objektiv můžete zaplatit třeba deset tisíc, ale i více, za mezikroužky dáte zhruba 1500 – 2500 Kč podle typu a provedení. Mezikroužek nijak opticky nezasahuje do obrazu, protože jde jen o nástavec. Mírně se sníží množství dopadajícího světla na snímač.

Manuální nebo automatické?

Manuální mezikroužky jsou nejlevnější, ale předpokládají, že veškeré nastavení objektivu budete mít ve své režii. Automatické mezikroužky patří k těm dražším, ale obsahují elektrické kontakty, takže vás objektiv stále komunikuje s procesorem ve fotoaparátu a fungují všechna automatická nastavení. Je jasné, že tento typ mezikroužků je výhodnější. Užitečné je, pokud je alespoň část mezikroužků z kovu. Jsou tak odolnější a déle vydrží. Ty nejlevnější kousky jsou však celoplastové. Svou práci odvedou a pokud je nebudete často měnit, mohou posloužit dobře. Některé značkové mezikroužky jsou cenově několikanásobně dražší. Neposkytují však nic navíc.

Proč jsou sady mezikroužků po třech kusech

Každá velikost je vhodná pro jinou ohniskovou vzdálenost objektivu. V některých případech můžete využít i všechny tři mezikroužky za sebou a na ně nasadit objektiv s větší ohniskovou vzdáleností. Vhodné kombinace můžete vyzkoušet. Detailní informace jsou přiloženy v popisu daného produktu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47