Nečekané využití křídy v domácnosti!

 Ostatní 
04. června 2017 20:35 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nenápadný pomocník v domácnosti. Shutterstock
Tabule na křídu pochopitelně naleznou uplatnění zejména ve školách, nicméně se budou hodit i do kanceláří nebo do domácností.

Většina z nás se s obyčejnou bílou křídou setkala naposledy ve škole, když jsme byli zkoušení u tabule. Ovšem napadlo by vás, že tuhle typicky školní pomůcku oceníte i v domácnosti? Proč se vyplatí mít ji doma?

Korektor na stěny

Dříve naše babičky odstraňovaly mastné fleky ze zdí pomocí bílé křídy, kterou na nich nechaly působit do druhého dne. Pak křídu oprášily a mastnota údajně zmizela.

Nepřítel skvrn

Křída je tajnou zbraní proti mastným skvrnám. Jemně zrnitý, měkký materiál obyčejné tabulové křídy dobře saje tuk z majonézy, oleje a másla. Pro odstranění skvrny je nutné postižené místo silně pomalovat křídou a tu nechat působit. Pak se křída vykartáčuje a textilie ručně vypere v teplé vodě nebo v pračce. Tip: Křídou lze odstranit i mastné skvrny z kůže: Křída se nanese a po chvíli působení se vykartáčuje jemným kartáčem.

Šperky jako nové

Trápí vás černající stříbrné šperky nebo příbory po babičce? Pak do boxu, kde je uchováváte, umístěte křídu. Nasává přebytečnou vlhkost, která mimo jiné za zčernáváním stříbra stojí. A tak šperky vydrží mnohem déle lesklé. 

Pasta na mramor

Mramor skvěle vyčistí nastrouhaná křída. Smíchejte křídu s trochou vody, aby vznikla tekutější pasta. Tu pak hadříkem nanášejte na mramorový povrch a jemně vyčistěte. Poté opláchněte.

Ochrana před mravenci

Můžete vyzkoušet metodu našich babiček, které mravenčí cestičky „přeškrtly“ bílou křídou. Mravenci prý tyto křídové čáry nepřekročí.

Odstraňovač pachů

Nepříjemný zápach v lednici nebo v koši na prádlo? Vezměte křídu, dejte ji do mističky (či do sáčku, v případě koše na prádlo – jen ho samozřejmě nesmíte uzavřít) a umístěte na požadované místo. Po pachu nebude během chvilky ani památky. Abyste si zajistili trvalou svěžest, křídu minimálně jednou měsíčně vyměňte za „čerstvou“.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008