10 nejčastějších chyb při grilování. Není to i váš případ?
Grilování je v letních měsících velmi oblíbené a grilují lidé bez rozdílu věku. I když má grilování u nás tradici, stále lidé opakují mnoho chyb. O jaké chyby jde a jak se jim vyvarovat?
Nejčastější chyby při grilování
1. Nepřipravíte si všechny ingredience včas
Maso už je na grilu, ale teprve se chystáte připravit omáčku, nakrájet zeleninu a sehnat pečivo. Ve spěchu ale maso nejčastěji spálíte. Připravte si vše předem a zapomeňte na neustále odbíhání. Grilování v klidu a pohodě přinese skvělé výsledky.
2. Používáte špatné nástroje
Zdá se, že ke grilování toho moc nepotřebujete a že si vystačíte s tím, co kuchyň dá. Pravdou je, že se při grilování neobejdete bez dlouhých kleští na obracení masa – vidličky a vidlice jsou k tomu naprosto nevhodné, neboť propíchnuté maso ztrácí svou drahocennou šťávu. Také si pořiďte dřevěné prkénko, na kterém necháte maso po grilování pár minut odpočinout, a speciální štětec na potírání masa.
3. Špinavý gril
Čistý gril je naprostým základem kvalitního grilování. Vždy ho proto vyčistěte po každém použití, nebo alespoň před ním. Tak se vyhnete častým problémům, jako je vznik různých připálenin nebo přilepování masa k povrchu grilu.
4. Teplota grilu
Adekvátní teplota je rozhodující. Grilování nesmí znamenat za každou cenu pečení na prudkém žáru - několik centimetrů nad žhavým uhlím. Maso nejprve zprudka opečte na pořádně rozpáleném grilu, ale poté zvolna mimo silný žár dopékejte.
5. Chybně používáte víko grilu
Pokud máte gril s víkem, používejte ho pouze při nepřímém grilování, kdy je třeba uvnitř grilu udržet vysokou teplotu a kouř. Gril nezavírejte při přímém grilování nad ohněm. K přímému grilování nad ohněm, které je velmi rychlé, se hodí menší a tenčí kusy masa – steaky, hamburgery, kotlety, kuřecí prsa, párky a rybí filety. Naopak větší a tužší kusy masa jsou vhodné k nepřímému grilování, tzv. barbecue, kdy se maso upravuje při nižších teplotách, a to v kouři doutnajícího ohně. Metodou barbecue připravíte chutná a šťavnatá žebírka, hrudní kosti, vepřové plece, ale i celá kuřata nebo prasata.
6. Grilování není jen o mase
Grilování by mělo být především pestré, je to slavnost a mimořádná událost. Proto se nezaměřujte pouze na přípravu masa a uzenin, grilovat můžete i další potraviny. Naplánujte vše bohatě, ale hlavně pestře. Výborně chutná i například grilovaná zelenina nebo sýr.
7. Přeháníte to s kořením
Různé marinády a omáčky mají zvýraznit chuť masa, a ne ji přebít. Proto při jejich přípravě s kořením a bylinkami zacházejte opatrně. Marináda by měla sloužit k tomu, aby maso nachutila a aby maso zkřehlo. Pak už ji nepotřebujete. Před grilováním ji proto otřete a teprve poté dejte maso na gril. Potom ho můžete při grilování ještě marinádou potírat. Když je marinády moc, začne stékat do uhlí, a tam vznikají karcinogenní látky, které pak létají a lepí se zpátky na maso. A se solí taky opatrně. Když maso osolíte moc předem, vytáhne vám sůl z masa vlhkost a výsledkem bude tuhá podrážka, obzvláště u hovězího. Solte až těsně před tím, než dáte maso na gril.
8. Studené maso na gril nepatří
Když maso grilujete, obvykle ho předem necháte marinovat v lednici. Ale pozor! Maso rozhodně vytáhněte alespoň půl hodiny před samotným grilováním ven a nechte ho zteplat. Jinak hrozí, že se vám maso upeče na povrchu a uvnitř bude studené a nedodělané.
9. Tloušťka masa
Zřejmě ve snaze uspořit hodně lidí maso krájí na tenčí plátky a ještě ho naklepává. Jenže tím se připravíte o chuť! Steak by měl být minimálně palec a půl tlustý a pokud se rozhodnete grilovat třeba kuřecí prsa, nic s nimi nedělejte a dejte je na rošt celá. Po naklepání sice budete mít maso křehčí, ale ve finále vám vyteče ta správná šťáva, která by měla zůstat uvnitř.
10. Nespěchejte s podáváním
Grilované maso po odejmutí z tepla nechte před rozkrojením několik minut odpočívat – jen tak se jeho chuť a aroma dokonale rozvine.