Třešňová sezona je tu!

 Ostatní 
17. června 2017 11:58 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Třešně jsou zázračným ovocem.  Shutterstock
Třešně patří mezi nejoblíbenější ovoce našich zahrad. Nejlepší a nejchutnější je jejich přímá konzumace přímo po sběru ze stromu při plné zralosti. Ale i ostatní využití této peckoviny je velmi pestré a hlavně chutné.

Třešně se musejí zpracovat snad ještě rychleji než jahody. Po utržení se začnou rychle kazit. Plody, které nesníte hned, zavařte jako kompot nebo z nich připravte džem. Na zimu můžete třešně také zamrazit.

V minulosti se třešně považovaly za sladké, chutné, ale nutričně a terapeuticky málo hodnotné ovoce. Dnes se již ví, že se v nich, i když jen v malém množství, nacházejí všechny důležité živiny (kromě vitaminu B12). Obsahují 14 % sacharidů, z nichž největší podíl tvoří fruktóza.

Tuky a proteiny jsou v nich zastoupeny jen jedním procentem. Dále obsahují malé množství vitaminů A, B, C a E a také minerály a stopové prvky, jako např. vápník, fosfor, hořčík, železo, sodík, draslík (nejvíce), zinek, měď a mangan.

Organické kyseliny, kyselina jablečná, jantarová a citronová, podporují trávení a čistí krev. Sto gramů třešní dodá tělu 10 % doporučené denní dávky rostlinné vlákniny, díky níž třešně mají laxativní (projímavý) a hypolipidemický (snižují obsah cholesterolu v krvi) účinek. Flavonoidy zodpovídají za diuretické, antitoxické, antioxidační a protirakovinné vlastnosti třešní.

Kyselina salicylová je přírodní prekurzor acylpyrinu, který působí protizánětlivě a protirevmaticky. Přestože se ho v 1 kg třešní vyskytují jen 2 mg, je schopen i v takto malém množství vyvolat žádoucí účinky. 

Zpracování

Kromě přímé konzumace můžeme třešně i višně zavařovat do kompotů, marmelád, sušit, kandovat nebo používat jako příchuť nealkoholických a alkoholických nápojů či jako náplň do koláčů. U nás je velmi oblíbená třešňová bublanina.

Na trhu existují i odpeckovací přístroje, používané například při výrobě marmelád. Jejich účinnost však zatím nedosahuje 100 %. Proto je dobré vypeckované plody ještě prohmatat čistou rukou a předejít tak případnému pozdějšímu poškození chrupu.

Třešňový pie

Protože většina ingrediencí do třešňového koláče prospívá zdraví, můžete ho spořádat téměř tolik, kolik chcete.

Ingredience:
Těsto: hladká mouka 3 a 1/2 hrnku, skořice 1 a 1/2 lžičky, máslo + máslo na vymazání formy 250 g, krupicový cukr 4 lžíce

Náplň: sladké vypeckované třešně1 kg, skořice 3/4 lžičky, mletý zázvor 1/2 lžičky, muškátový oříšek 1/4 lžičky, drcený hřebíček 1 špetka, krupicový cukr 1/2 hrnku, vanilkový cukr 1 sáček, citronová šťáva 2 lžíce, kukuřičná mouka nebo škrob 2 lžičky, vejce 1 ks, moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte máslem koláčovou formu.

2. TĚSTO: Prosejte do mísy mouku se skořicí, přidejte na kousky nakrájené máslo a cukr. Promněte všechny suroviny mezi prsty a vytvořte drobenku. Do ní potom přidejte asi 2–4 lžíce vody a vypracujte těsto. To rozdělte na dvě poloviny, uválejte z nich koule, zabalte je do fólie a dejte odpočinout do lednice.

3. NÁPLŇ: Zatímco těsto odpočívá, do kastrolu nasypte třešně, všechno koření, oba cukry a citronovou šťávu. Postavte na plotnu a na mírném plameni zahřívejte. Až třešně pustí vodu, odeberte jí asi ¼ hrnku a smíchejte ji s kukuřičným škrobem. Rozmíchaný škrob vraťte zpět do hrnce k třešním a míchejte, dokud se třešně nezačnou vařit. Jakmile bude směs hustá, odstavte ji z plamene a nechte vychladnout.

4. Z těsta vyválejte dvě kulaté placky. Jednu položte na dno formy, nalijte na ni třešňovou náplň a vše přikryjte druhou plackou. Těsto, které přesahuje, ořízněte a z odkrojků vytvarujte například lístečky nebo srdíčka, která přilepte k povrchu rozšlehaným vejcem. Vejcem potřete také celý povrch koláče. Těsto nezapomeňte naříznout nebo propíchat, aby během pečení mohla unikat pára. Pečte při 180 °C asi 40 minut. Koláč můžete podávat teplý i vychlazený, posypaný moučkovým cukrem.

5. Prima tip: Těsto se vám bude trhat, ale neztrácejte trpělivost, výsledek bude stát za to!

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47