Nejoblíbenější svatební zvyky a tradice

 Ostatní 
29. července 2017 14:46 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Se svatbou je spojeno velké množství zvyků a tradic. Shutterstock
Svatba patří k nejdůležitějším mezníkům v našem životě. Zřejmě proto provází svatbu a její přípravy značné množství pověr, zvyků a tradic, které mají napomoci k tomu, aby manželství skutečně šťastné bylo.

Svatební zvyky provázející svatební přípravy

  • Svatební šaty – jsou důležitou součástí svatby. Dle zvyklostí by je ženich neměl před svatbou vidět, aby se nestalo neštěstí. Nevěsta by si šaty rozhodně neměla sama šít, neboť si zašívá cestu ke štěstí.
  • Závoj – symbol neposkvrněnosti. Dnes spíše slouží jako doplněk nevěstina účesu.
  • Podvazek – podle svatební tradice by měl být modrý nebo by měl mít alespoň modrou krajku nebo mašličku. Modrá barva je symbolem čistoty, nevinnosti a věrnosti. Při svatební veselce může nevěsta svůj podvazek házet nebo se může konat jeho dražba.
  • Motýlek - nepatří nikdy ke svatebnímu oděvu ženicha. Mohl by nevěstě uletět.
  • Něco nového – nevěsta by měla mít na sobě něco, co bude symbolizovat nový začátek.
  • Něco půjčeného – ale pozor – jen od veselého a šťastného člověka, přináší štěstí.
  • Něco starého – nejlépe rodinný šperk, který se dědí, je symbolem zachování rodinné tradice i toho, že za sebou nevěsta nechává svůj starý, dosavadní život.
  • Střevíček nevěsty - tam si může nevěsta vložit minci, jako symbol hojnosti v manželství.

Svatební zvyky v den svatby

  • Děkování rodičům – snoubenci by měli společně poděkovat rodičům za vše, co od nich do života dostali.
  • Rámus a hluk cestou k oltáři – ten se dělal vždy pomocí plechovek přivázaných za auty, dnes se převážně troubí klaksony. To má odlákat zlé duchy.

Svatební tradice v obřadní síni

  • Svatební kytice – tu by nevěsta měla spatřit až v den svatby, předat by ji měl ženich. To samozřejmě neznamená, že si ji nemůže sama vybrat. Mezi oblíbené svatební zvyky patří házení kytice mezi nezadané dívky. Ta, která ji chytí, se do roka vdá.
  • Svíčka – dle plamene svíčky v obřadní síni snoubenci uvidí, jaké jejich manželství bude. Klidný plamen je pozitivní, mihotavý předznamenává bouře a neshody.
  • Snubní prstýnky – vyjadřují volbu partnera na celý život.
  • Svatební špalír – při opouštění místa obřadu vytvoří svatební hosté mezi sebou uličku - špalír. Novomanželé jím procházejí. Dříve jim v tom svatebčané nenásilně bránili. Tento svatební zvyk má opět symbolizovat překonávání nesnází v manželství.
  • Házení rýže nebo květů – rýži, čočku nebo okvětní lístky hází po novomanželích dle svatební tradice svatebčané. To má novomanželům přinést hojnost.
  • Košíčky – malé děti by měly mít malé košíčky s květinami, které hází po nevěstě. To má přilákat bohyni plodnosti.

Svatební tradice a zvyky po obřadu

  • Svatební dort – je symbolem plodnosti. Snoubenci krájí dort společně. Kdo má ruku nahoře, ten bude v manželství dle svatební pověry dominantní.
  • Chomout – může ženich dostat na krk. Jde o lidový zvyk symbolizující svázání manželstvím. Nevěsta dostane bič na znamení toho, kdo bude v manželství držet otěže.
  • Koule na nohu – přátelé ženicha mu k noze připevní železnou kouli, zamčenou na zámek. Koule symbolizuje hříchy z mládí, od kterých ho má nevěsta osvobodit tak, že železný řetěz přepiluje.
  • Střepy – ty dle svatební tradice nosí novomanželům štěstí. A společným zametáním ukazuje nevěsta se ženichem vůli ke spolupráci.
  • Svatební koláčky – jsou tradičním svatebním pokrmem. Avšak pozor, nevěsta by se neměla účastnit jejich pečení, neboť by tím přivodila nouzi.
  • Společná polévka – svatební zvyk, bez kterého se hostina neobejde. Novomanželé dostanou jednu polévku s jednou lžící, jsou svázáni k sobě velkým bílým ubrusem a navzájem se krmí. Tento zvyk má důležitou symboliku. Představuje jak rovnost obou manželů, tak "společný krajíc", z něhož je potřeba brát a dávat rovným dílem.

Nejoblíbenější žertovné svatební zvyky

Italská snoubenka

Dívka, která předstírá, že je v jiném stavu, přijde na svatební hostinu a udělá ženichovi srdceryvnou scénu o tom, jak ji podvedl. Bude tvrdit, že jí sliboval sňatek a nakonec ji nechal. Společně s ní přijde i její bratr a bude trvat na tom, aby bylo očištěno jméno jeho sestry. Přítomní svatebčané nakonec musejí ženicha vykoupit.

Miminko

Dívka převlečená za chudou otrhanou osobu vezme do náručí panenku v zavinovačce a přijde na svatební hostinu. Tvrdí, že miminko je ženichovo a že pro něj nemá peníze na jídlo. Vtipnou formou vyláká ze svatebčanů finanční příspěvky a nastrká je do zavinovačky. Před odchodem se rozhodne, že miminko nechá ženichovi, ať se o něj postará sám a dá ho do náručí nevěstě.

Únos nevěsty

Na svatební hostině je unesena nevěsta. Nejčastěji do nějakého blízkého podniku. Ženich pak nevěstu hledá. Jakmile ji najde, musí za nevěstu a únosce zaplatit útratu, nevěstu vykoupit a odvést zpět na hostinu.

Cikánská věštba

V přestrojení za cikánku může některý ze svatebčanů začít věštit ze skleněné koule, karet nebo z ruky. Jeho předpovědi by měly být vždy pozitivní. Nejlépe se taková zábava vydaří, když je za cikánku převlečena osoba, která zná dobře různá přání, poměry a charakterové vlastnosti toho, komu bude věštit. Za své věštby vybírá od svatebčanů peníze, které potom předá ženichovi a nevěstě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008