Účinky likéru z černého bezu na lidské zdraví vám vyrazí dech

 Ostatní 
12. října 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Můžete ho popíjet za studena, v pokojové teplotě, ale klidně i horký. Účinek bude stejný. Shutterstock
Bez černý je léčivý keř, který je již dávno znám svými zdraví prospěšnými účinky na lidský organismus. Jeho tmavě fialové až černé plody sklízíme těsně před prvními mrazíky na podzim, protože právě v tu chvíli jsou plně zralé. Připravit z nich můžete právě vynikající likér s příchutí kávy.

I když nejste právě milovníky alkoholu, můžete si připravit tento nápoj, který vyniká nejen svou chutí, ale i léčivými účinky. Obsahuje spoustu vitamínu C a A, vitamíny skupiny B, kyselinu panthotenovou, třísloviny, pektin, silice, kyselinu jablečnou a cukry.

Blahodárné účinky na zdraví

Jak praví jedno lidové moudro: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Černý bez má na lidské zdraví velmi pozitivní vliv a v lidovém léčitelství se využívá téměř celá rostlina. Má detoxikační účinky, podporuje vylučování vody z těla a činnost ledvin, působí proti skleróze. Čaj a sirup z květů se využívá při nachlazení a pomáhá proti kašli. Napomáhá také pocení a snižování tělesné teploty při horečce.

Nápoj z černého bezu ovšem tiší také bolesti nervového původu. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu, sedacího nervu (ischias) či při výhřezu meziobratlové ploténky páteře. Je vyhledávaným pomocníkem při revmatismu a působí na žaludeční a střevní sekreci.

Příprava likéru a postup

Než se vydáte na sběr bobulek černého bezu, vyzbrojte se košíkem a zahradnickými nůžkami. Stříhejte pouze celé trsy – je to jednodušší, rychlejší a méně se u toho zašpiníte. Doma trsy pečlivě přeberte a odstraňte nezralé zelené bobulky – ponechte pouze úplně černé a zdravé.

Potřebovat budete zhruba 5 kg zralých plodů, 2 kg cukru, 5 lžic mleté kávy, 1 litr kvalitního rumu, 2 kusy citronu, 5 kusů hřebíčku a asi 5 litrů vody. Dle chuti můžete přidat i skořici nebo vanilkový cukr.

Zralé plody odtrhejte od stopek, opláchněte a zalijte vodou. Přidejte citron nakrájený na kolečka, hřebíček a přiveďte k varu. Vařte 5 minut. Poté přeceďte a vymačkejte přes pláténko zbytek šťávy. Do přeceděné šťávy přidejte cukr a šálek zcezené kávy. Ochutnejte a případně přidejte cukr nebo kávu. Jakmile budete spokojeni, povařte ještě za občasného míchání 15 minut. Po vychladnutí přidejte litr rumu, slijte do důkladně vymytých skleněných lahví a uložte v chladu a temnu.

Jak často užívat

K léčbě se užívá jedna malá sklenka bezinkového likéru denně před spaním. Někdo likér miluje vychlazený s kostkou ledu, jiní preferují pokojovou teplotu.

Připravte si i další léčivé nápoje. O bylinkách a plodech podzimu, které mají blahý vliv na lidské zdraví a imunitu, jsme psali zde.

Máte rádi černý bez? Už jste někdy dělali nápoj z jeho bobulí?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve