Jak si vybrat správný prut?

 Ostatní 
04. srpna 2017 14:44 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Výběru věnujte dostatek času. Internet
Prut je bez debat nejdůležitějším rybářským vybavením, které je potřeba k ulovení ryb! Prutem nahazujeme nástrahu, zasekáváme, udržujeme nástrahu na určitém místě i zmírňujeme nápory chycené ryby! Před nákupem si rybář musí ujasnit, jaké ryby chce chytat!

Jednoznačně nelze říct, který prut je tím pravým. Záleží na mnoha faktorech. V první řadě je nutné vědět, zda se chystáte lovit sladkovodní či mořské ryby. Pokud vaše volba padla na sladkovodní ryby, máte na výběr z několika prutů, které vynikají svojí odolností. Například na kapry jsou speciálně určeny kaprové pruty, které jsou díky své pevností ideální při výlovu těžších ryb. Pro lov ještě těžších kousků jsou zase ideální sumcové pruty. Dokážou zdolat i sumce o váze sto kilogramů.

Další možností jsou muškařské pruty, které se vyznačují použitím muškařské šňůry. Její úkol je dopravit lehkou nástrahu – umělou mušku – na lovné místo. Naviják je zde umístěn pod rukojetí. Na speciální ohebnou špičku narazíte u feederového prutu. Velkým plus je v tomto případě fakt, že citlivě reaguje na záběr menších a středních ryb. Nemusíte však zůstat jen u klasické barvy, špička může mít i reflexní barvu, aby její pohyby byly ještě lépe viditelné. Vyjmenované pruty jsou jedny z nejpoužívanějších. Na trhu však najdete mnohem větší množství výběru pro lov sladkovodních ryb.

Pokud se hodláte zaměřit na mořské ryby, vybírejte převážně pruty, které se snadno složí a lehce se přenesou. Tyto podmínky splňuje teleskopický prut. Jednotlivé části lze vysunout a opět zasunout do sebe. Pokud máte v plánu rybařit velmi často, pohlédněte se po jiném kousku. Teleskopický prut je totiž ideální pro příležitostné rybaření.

Pro snadné přenášení jsou na trhu i dělené pruty, které rozložíte na menší samostatné části a na místě opět složíte. Pokud vyrážíte na ryby autem a uvnitř už nemáte příliš místa, tak právě pro takové případy je tento prut ideální. Další možností jsou pruty na dírky uzpůsobené k lovu pod ledem. Díky speciálním očkům dělaným do mrazu vydrží v kondici, i když bude několik stupňů pod nulou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít