Chia semínka jsou zdravá bomba!
Ostatní
01. července 2016 22:36
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Zázrak jménem chia. / Internet
Semínka chia jsou drobná semínka šalvěje hispánské (Salvia hispanica), která roste v některých zemích Jižní a Střední Ameriky. Tato semínka se řadí k tradičním potravinám již po dlouhé generace v zemích, kde se pěstují již přes 4 000 let. Pro svou výživnou hodnotu jsou nazývána "runners food", nebo-li jídlo běžců. Semínka chia mají vynikající hydrofilní vlastnosti, tj. vysokou schopnost vázat na sebe vodu - 1 díl semínek dokáže zvětšit svůj objem až 12x, čímž pomáhají tělu zajistit vyšší hydrataci (zevnitř) - velmi důležité při jakékoliv zvýšené fyzické námaze.
Díky vysoké bobtnavosti semínek a obsahu vitálních látek se indiáni cítili sytí a během dne již nemuseli přijímat další potravu. Proč tedy nevyužít těchto vlastností chia semínek i během naší redukční diety.
Chia semínka pečují hlavně o zdraví střeva. Celých 40% chia semínka je tvořeno vlákninou. Žaludeční šťáva nedokáže rozložit nerozpustnou vlákninu, čímž chia pomáhá hladkému průchodu potravy procházející trávicím traktem. Vláknina zvětšuje průchodnost střev, váže na sebe jedy a odvádí je z organismu ven. Chia semena patří mezi důležitý preventivní faktor při střevních zánětech a rakovině střev. Vláknina také sytí střevní flóru a posiluje imunitní systém.
Dalším až neskutečně účinným přínosem chia semínek je stabilizace krevního cukru u diabetu obou typů. Vysoký obsah vlákniny zabraňuje kolísání hladiny krevního cukru. Zinek „pomáhá“ slinivce s tvorbou inzulínu. Vitamín E snižuje celkovou potřebu inzulínu. Také omega-3 mastné kyseliny výrazně snižuji samotné riziko vzniku diabetu, některé studie dokládají snížení rizika až o 50%.
Obsah omega-3 mastných kyselin je v chia semíncích dokonce vyšší než u většiny mořských ryb. Omega-3 mastné kyselinyzmírňují záněty, které mohou vést k odumírání mozkových buněk, jejíchž nedostatek vede ve stáří k vzniku stařecké demence.
Nedostatečný příjem omega-3 mastných kyselin snižuje schopnost učit se, koncentrovat se a zapamatovat si. Vědci také prokázali souvislost mezi nedostatkem omega-3 mastných kyselin a depresivními stavy. Obsahují také vitamíny E a C, které řadíme mezi významné antioxidanty, snižující riziko vzniku usazenin a chronických zánětů tepen.
Dalšími obsaženými antioxidační látkami jsou kvercetin, kaempferol, vitamín A, zinek, hořčík a vitamíny skupiny B.
Beta-sitosterin snižuje vysoké hodnoty LDL cholesterolu v krvi, čímž zlepšuje hodnoty krevního tuku. Chia semínka jsou také vynikajícím zdrojem flavonoidů, které ředí krev a snižují riziko vzniku infarktu a trombóz.
Ženy jistě ocení blahodárné účinky zinku a hořčíku na růst i zdraví vlasů a nehtů.
Chia semínka jsou velmi malá a bez chuti. Lze je snadno „propašovat“ i do dětské stravy. Využití je, dá se říci, neomezené a nejčastěji se přisypávají do nápojů (různé šťávy a čaje), jogurtů, salátů, müsli či domácího chleba.
Díky vysoké bobtnavosti semínek a obsahu vitálních látek se indiáni cítili sytí a během dne již nemuseli přijímat další potravu. Proč tedy nevyužít těchto vlastností chia semínek i během naší redukční diety.
Chia semínka pečují hlavně o zdraví střeva. Celých 40% chia semínka je tvořeno vlákninou. Žaludeční šťáva nedokáže rozložit nerozpustnou vlákninu, čímž chia pomáhá hladkému průchodu potravy procházející trávicím traktem. Vláknina zvětšuje průchodnost střev, váže na sebe jedy a odvádí je z organismu ven. Chia semena patří mezi důležitý preventivní faktor při střevních zánětech a rakovině střev. Vláknina také sytí střevní flóru a posiluje imunitní systém.
Dalším až neskutečně účinným přínosem chia semínek je stabilizace krevního cukru u diabetu obou typů. Vysoký obsah vlákniny zabraňuje kolísání hladiny krevního cukru. Zinek „pomáhá“ slinivce s tvorbou inzulínu. Vitamín E snižuje celkovou potřebu inzulínu. Také omega-3 mastné kyseliny výrazně snižuji samotné riziko vzniku diabetu, některé studie dokládají snížení rizika až o 50%.
Obsah omega-3 mastných kyselin je v chia semíncích dokonce vyšší než u většiny mořských ryb. Omega-3 mastné kyselinyzmírňují záněty, které mohou vést k odumírání mozkových buněk, jejíchž nedostatek vede ve stáří k vzniku stařecké demence.
Nedostatečný příjem omega-3 mastných kyselin snižuje schopnost učit se, koncentrovat se a zapamatovat si. Vědci také prokázali souvislost mezi nedostatkem omega-3 mastných kyselin a depresivními stavy. Obsahují také vitamíny E a C, které řadíme mezi významné antioxidanty, snižující riziko vzniku usazenin a chronických zánětů tepen.
Dalšími obsaženými antioxidační látkami jsou kvercetin, kaempferol, vitamín A, zinek, hořčík a vitamíny skupiny B.
Beta-sitosterin snižuje vysoké hodnoty LDL cholesterolu v krvi, čímž zlepšuje hodnoty krevního tuku. Chia semínka jsou také vynikajícím zdrojem flavonoidů, které ředí krev a snižují riziko vzniku infarktu a trombóz.
Ženy jistě ocení blahodárné účinky zinku a hořčíku na růst i zdraví vlasů a nehtů.
Chia semínka jsou velmi malá a bez chuti. Lze je snadno „propašovat“ i do dětské stravy. Využití je, dá se říci, neomezené a nejčastěji se přisypávají do nápojů (různé šťávy a čaje), jogurtů, salátů, müsli či domácího chleba.
Kam dál?