Několik zásad pro pěkné fotografie

 Ostatní 
07. srpna 2017 15:47 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
Ani zrcadlovkou nebudete fotit dobře, pokud nebudete vědět jak Shutterstock
Můžeme fotit mobilem, můžeme mít za pár korun různé kompaktní fotoaparáty a mnozí pořizují větší a kvalitnější přístroje včetně digitálních zrcadlovek. Nejdůležitější ale je vědět jak na to. Opravdový fotograf vyfotí zajímavou fotku i mobilem. Poradíme, jak můžete svoje fotografie zdokonalit.

Pevná ruka základ úspěchu

Začátečnickou chybou, kterou ale dělá mnoho z nás je, že při stisku spouště dojde k pohybu fotoaparátu. Je zcela lhostejné, jestli byl předtím v klidu. Podstatný je právě ten okamžik, kdy probíhá snímání. Pokud je zařízení vybaveno optickou stabilizací obrazu, není situace nutně tragická, ale pokud ne, dostanete rozmazanou fotku nebo se ochudíte o jemné detaily.

Světlo

Čím více světla, tím prokreslenější a ostřejší fotka. Jde však o to, aby byla osvětlena scéna, ne aby pražilo sluníčko na fotoaparát. Snažte se nefotit v protisvětle. Jestli musíte, foťte ze stínu. Pokud scénu potřebujete přisvětlit bleskem, foťte jen v takové vzdálenosti, jakou váš blesk prosvítí. Vysloveně začátečnickou chybou je blýskat do tmy a ještě horší je blýskat do skla jedoucího autobusu.

Kompozice

Focený objekt by měl být v záběru celý nebo jeho smysluplná část. Pokud vyfotíte člověka bez očí a vršku hlavy, těžko si takovou fotku někdy zařadíte mezi ty pěkné. Právě tak divně působí věž, které chybí špička či scéna, kde na boku je půlka odcházejícího zvířete.

Častou chybou poněkud pokročilejších fotografů bývá, že scéna vypadá shora dobře, ale ve skutečnosti tam je příliš mnoho oblohy a spodek snímku nezabere už další podstatné detaily a unikne nám tak například zajímavé nádvoří hradu. Na fotografii máme jen stěnu a nad ní pořádnou porci modrého nebe.

Zkoušejte různé zajímavé úhly focení. Pohled vzhůru skrz koruny stromů. Odraz objektu ve vodní hladině. Pokud fotíte lidi, vyzkoušejte podhled. Vyprovokujte je, aby se uvolnili nebo aby něco předvedli. Nebo foťte naopak záběr, kdy vnímáte ze situace určitou náladu. Radost nebo smutek, zamyšlení, váhání.

Hloubka ostrosti

Jestliže fotíte zrcadlovkou nebo mobilem se dvěma fotoaparáty, můžete zajímavě pracovat s hloubkou ostrosti. Působí zajímavě, když máte pěkně prokreslený portrét s jemně rozostřeným pozadím. K dosažení tohoto efektu musíte mít focený objekt blízko a nastavený portrétní režim.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod