Jak na stříhání domácího videa

 Ostatní 
12. srpna 2017 15:11 / Bronislava Silná
  1
📷
1 fotografie v galerii
Kamera, počítač a program na střih. Víc není třeba. Shutterstock
Pokud nejste profesionálové, určitě nebudete potřebovat na střih videa profesionální nástroje, ale stačí vám produkty jednodušší. Máme pro vás několik základních informací, které vám pomohou se začátky vaší práce.

Ujasnit si, co chci

Na úplném začátku si opravdu musíte ujasnit, co chcete dělat. Na určité činnosti stačí i volně dostupné nástroje. Pokud chcete mít širší možnosti, budete si muset zakoupit program na střih, ale stačí i ty jednodušší varianty, které pořídíte do dvou tisíc. Pokud máte dost výkonný počítač, můžete se stát klidně youtuberem nebo můžete pořizovat jen domácí videa pro své potěšení. Můžete se ale klidně pustit i do umělecké tvorby. Je to hlavně o fantazii, méně o technice.

Jak probíhá základní editace

Pro představu pro ty, kdo netuší, jak základní zpracování videa na počítači probíhá, popíšeme jednoduchý proces zpracování videa. Nejprve je třeba jednotlivé klipy z kamery nahrát do počítače. Klipy nahrajete do nějaké složky a střihacímu programu sdělíte, že právě s těmito klipy budete pracovat. Programy pro editaci videa mají k dispozici časovou osu. Do ní je možné jednotlivé klipy vkládat a z ní odebírat. Vkládat je můžete i opakovaně. Další důležitou funkcí je schopnost klip na začátku či na konci oříznout. V některých programech můžete také vystřihnout něco, co je uprostřed klipu. Jindy se to obchází vložením dvou stejných klipů, které se omezí zepředu a zezadu.

Když máte už všechny potřebné kousky videa seřazené, můžete mezi některé vložit určité přechodové efekty. Bez efektu dojde k ostrému střihu. To se také často hodí. Jindy se ale více hodí „prolínačka“ nebo jiný efekt, kterých bývá v programech přehršel. U lepších programů můžete na jednotlivé kusy videa uplatnit též obrazový filtr. Ten udělá část videa například černobíle, rozostřeně, ve stylu starého filmu nebo jinak, podle možností daného programu.

Do svého projektu můžete přidávat titulky. Nejen na začátek a na konec, ale samozřejmě kdykoliv během celého filmu. Oblíbenou činností při úpravě videa je práce se zvukem. Na některých místech třeba ponecháte původní zvuk. Můžete doplnit také hudbu, která bude podkreslovat určitou část vašeho díla. Do videa lze nahrát i váš komentář pomocí mikrofonu.

Závěrečnou fází je rendering, tedy závěrečné zpracování videa počítačem, který načítá vstupní soubory záznamů z kamery, aplikuje jednotlivé přechody, filtry, titulky a zvuky a vypočítává výsledný soubor, který obsahuje to vše, co jste vytvořili. Volíte samozřejmě i kvalitu tohoto souboru. Celý proces je časově náročnější a vyžaduje velký výkon počítače. Tento soubor si můžete nahrát na externí disk, na Youtube nebo na jinou službu pro sdílení videí.

Které programy zkusit

Existuje program Microsoft Movie Maker, který je zdarma ke stažení. Umí základní funkce, ale je jednoduchý a přehledný. Pro naprostého začátečníka postačí. Zdarma je také Open Shot Editor, který překvapí šíří schopností. Pak můžete vybírat z těch placených. Adobe Premiere Elements je sice z dílny slavné firmy, ale umí opravdu jen základy. Zkusit můžete Vegas Movie Studio. Má mnoho funkcí, které potěší i náročné uživatele. Dalším programem je Pinnacle Studio, které má méně přehledné ovládání. Mnozí nedají dopustit na Corel VideoStudio, se kterým dásáhnete jendoduše i profesionálních sestřihů. Jinou alternativou je třeba Cyberlink PowerDirector. Stříhat můžete i na mobilu. Tam se vám může hodit bezplatný program Quick.

U všech placených programů platí, že existují ve zkušební verzi. Zkuste si ji stáhnout, nainstalovat a záhy zjistíte, jestli daný způsob ovládání je pro vás vhodný. Po měsíci zkušební doby se v klidu rozhodnete, jestli program opravdu potřebujete a zda splňuje vaše nároky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve