Ovládněte umění origami a vytvořte si překrásné květiny z papíru

 Ostatní 
09. srpna 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Skládat papír přeci umí každý! Stačí jen trénovat a brzy sklidíte toužené ovoce. Květiny z papíru vypadají božsky a vydrží věčnost. Fotonávody na konci článku. Pinterest
Japonské umění skládat papír do obyčejných tvarů, ale někdy i mistrovských děl, zná celý svět. Vyrobte si touto technikou dekorace do vašeho bytu, ale klidně i svatební kytici. Můžete zařídit, aby voněla a vydrží vám navždy!

Stačí jen chvíli trénovat. Vyzkoušejte si jednoduché květiny, jako třeba růže nebo hyacinty a postupně se propracujete i k složitým leknínům, liliím nebo třeba sedmikráskám. Musíte mít ale vůli a trpělivost, origami totiž vyžaduje přesnou a klidnou ruku.

Co budete potřebovat

Na skládání origami budete potřebovat papír čtvercového formátu o rozměrech 15x15 cm. Správně byste měli mít bílý rub a barevný líc, ale na skládání květin bude lepší, když bude papír z obou stran stejně barevný. Můžete zkusit tvořit z klasických barevných papírů, které seženete v každém papírnictví. Stačí jen ohnout roh papíru k opačné straně listu a odstřihnout zbylý obdélník a vznikne vám čtverec. Ne na všechny květiny ale potřebujete zrovna čtverec.

Hodit se vám bude i tužka, pravítko, nůžky a tavící pistolka nebo lepidlo. Hotové květy můžete navonět oblíbeným parfémem, nebo vonným olejem.

Kusudama – skládání papíru do kytic

Kusudama, neboli koule z papírových květin pochází rovněž z Japonska a jde o velmi starou techniku skládání květin z tvrdého barevného papíru. Květiny mohou tvořit dekoraci samy o sobě, nebo se mohou vázat do kytic. Dekorace však není hlavním cílem květin. Japonci věří, že podporují správnou energii interiérů a odhánějí zlé duchy. My ale zůstaňme asi jen u dekorace. I když, pokud se vám bude lépe spát, můžete jejich magické síle věřit.

Základní květ

Potřebovat budete několik čtverců barevného papíru. Jejich velikost je na vás, záleží, jak velkou chcete mít výslednou květinu. Čtverec přeložte na trojúhelník a jeho rohy opět přeložte k jednomu vrcholu. Jeden vzniklý trojúhelník rozevřete a přečnívající cípek opět přehněte. Plochy vzniklých malých trojúhelníčků slepte a nechte zaschnout. Právě jste vytvořili jeden okvětní lístek. Na celý květ jich budete potřebovat 5-7. Ty následně přilepíte na špejli a dostanete květ. Podívejte se na fotonávod na konci článku.

Na jiřině není nic těžkého

Pokud s origami právě začínáte, vyzkoušejte si jiřinu. Na té opravdu není nic těžkého, výsledek je famózní, což vás namotivuje k tvorbě dalších květin. Připravte si čtverce zhruba 4x4 centimetry, ale můžete i menší. Z každého čtverce vytvořte klasický kornoutek tak, že od spodního rohu přehnete další dva rohy k sobě, dáte přes sebe a slepíte. Hotovo! Těchto kornoutků si na jednu jiřinu připravte zhruba čtyřicet až padesát – takto vytvoříte opravdu bohatou květinu. Po zaschnutí začněte kornoutky nalepovat na papírové kolečko, které bude tvořit základ květu. Lepte kornoutky na sebe, až se dostanete do středu květiny. Budete-li postupovat dle fotonávodu, nemůžete nic zkazit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47